Peking obvinil NATO zo zveličovania "teórie čínskej hrozby"
15 | 06 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Peking obvinil v utorok NATO z "vytvárania konfrontácií" po tom, čo sa lídri Severoatlantickej aliancie dohodli spolupracovať na riešení výziev, ktoré predstavuje čínska politika, informovala agentúra AFP.


Vo vyhlásení čínskej misie pri Európskej únii sa uvádza požiadavka, aby NATO "posudzovalo vývoj Číny racionálne, prestalo zveličovať rôzne formy 'teórie čínskej hrozby' a nevyužívalo legitímne záujmy a zákonné práva Číny ako ospravedlnenie na manipuláciu skupinovej politiky".

Šéfovia štátov a vlád členských krajín NATO sa v pondelok zhodli na tom, že hrozby zo strany Číny - vrátane kybernetických útokov a vývoja jadrových zbraní - predstavujú "systémové výzvy" pre medzinárodné právo a bezpečnosť. Píše sa tak v záverečnom 41-stranovom vyhlásení summitu NATO, ktorý sa v pondelok uskutočnil v Bruseli.

Lídri NATO sú podľa svojich slov "znepokojení" aj posilňovaním vojenskej spolupráce Číny s Ruskom, netransparentnosťou a šírením dezinformácií zo strany čínskej vlády. Nevylúčili však možnosť "konštruktívneho dialógu" s Pekingom, a to najmä v oblastiach spoločných záujmov, medzi ktoré patrí boj proti klimatickej zmene.

„Dcéry dôstojníkov“ odhaľujú tajomstvá alebo O tajnej armáde USA (Svjatoslav Kňazev)
Komentár Svjatoslava Kňazeva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
13 | 06 | 2021 | Iveta Machová