Chmelár: "Dnes sa začína v Bratislave najväčší sabat militaristov a vojnových štváčov, GLOBSEC 2021"
15 | 06 | 2021 I Diana Zaťková

V Bratislave sa začína najväčší sabat militaristov, GLOBSEC 2021. Globálna bezpečnostná konferencia, na ktorej o medzinárodných otázkach už tradične diskutujú a rozhodujú najmä militantní politici, generáli, zbrojárski lobisti, armádni plánovači a iní vojnoví štváči, konštatuje na sociálnej sieti politický analytik a publicista Eduard Chmelár.




Podľa Chmelára práve ďaka nim dominuje v debatách o bezpečnosti skreslený pohľad na svet, ktorý nezodpovedá realite.


Matovič sa nezaprel! V parlamente opäť zavládli rekvizity a štiplavý odkaz Ficovi
Igor Matovič sa počas odvolávania ministra vnútra nezaprel! Bývalý premiér sa v minulosti vyžíval vo vizuálnych pomôckach na pôde národnej rade. A dnes sa vrátil k svojim tradičným spôsobom z opozičných čias. Robertovi Ficovi napísal v... Čítať ďalej
15 | 06 | 2021 | Diana Zaťková



Miesto mieru zbrojenie

"Kým Zuzana Čaputová hovorila na summite NATO o potrebe ešte viac zbrojiť (akoby jej súčasné 2 % HDP nestačili), prestížny Štokholmský medzinárodný ústav pre výskum mieru vydal v ten istý deň varovanie, že jadrové odzbrojovanie sa zastavilo a veľmoci modernizujú a rozširujú svoju výzbroj," upozorňuje analytik.


Podľa Chmelára kým krajiny G7 zúrivo hľadajú spôsob, ako zastaviť rozmach čínskej ekonomiky, Čína im pokojne odpovedá, že časy, keď malá skupinka štátov diktovala svetu svoju vôľu, sú dávno preč. Že ich ovláda zastarané imperiálne zmýšľanie.


A taktiež to, že Peking vždy veril, že veľké alebo malé krajiny, silné alebo slabé, chudobné alebo bohaté sú si rovné a že globálne riešenia by mali byť výsledkom konzultácií všetkých krajín.


Vo svete je podľa publicistu čoraz menej spolupráce a mier fakticky vypadol zo slovníka súčasných politikov.  "Musíme sa spájať rovnako ako sa spájajú oni," vyzýva Chmelár.


Hoci je podľa neho ľudí, ktorí túžia po mieri, odzbrojení a presune finančných prostriedkov do zdravotníctva, školstva, životného prostredia a kultúry oveľa, oveľa viac, sú prehlušovaní hŕstkou mocichtivých militantných šialencov, ktorí si myslia, že prioritou sú preteky v zbrojení. "Chceme byť protiváhou takýchto síl," uvádza.


Kto najviac zneužil Kuciakovu vraždu?
Dnes Najvyšší súd rozhoduje o megakauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Od úkladnej vraždy prešli už vyše tri roky a celá udalosť poriadne otriasla celou spoločnosťou doslova v základoch, píše portál eReport. Kto... Čítať ďalej
15 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Svetový deň mieru

"Preto som sa so skupinou mladých ľudí rozhodol, že každoročne na Svetový deň mieru (21. septembra) budeme v Bratislave usporadúvať medzinárodné mierové fórum Zjednotení za mier. Už teraz nám prisľúbilo účasť niekoľko zaujímavých hostí zo zahraničia," píše Chmelár.


Je mu však jasné, že na rozdiel od Globsecu nedostanú príspevky od nadácií napojených na rozpočet Kongresu USA, od zbrojárskych koncernov, ani od ministerstva zahraničných vecí.


Deň po očkovaní zomrela mladá pracovníčka radnice v Nitre. Súvislosť preverujú
Na radnici v Nitre zažili šok. Ich 39 ročná kolegyňa, plná života, zomrela v noci po podaní druhej dávky vakcíny proti Covidu. Dostala očkovaciu látku spoločnosti Pfizer. Súvislosť preverujú. Informuje denník SME. Čítať ďalej
15 | 06 | 2021 | Petra Demková