USA oznámili balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu vo výške 150 miliónov dolárov
12 | 06 | 2021 I Lukáš Leca

Pentagón ohlásil nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu vo výške 150 miliónov dolárov. Tento krok môže zvýšiť napätie pred samitom prezidenta Joe Bidena s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Ženeve, informuje portál RT.


Cieľom najnovšieho amerického daru je zvýšiť „letalitu, velenie, kontrolu a situačné povedomie“ o kyjevských silách, uviedol Pentagón. V praxi to znamená radary proti delostrelectvu, systémy proti bezpilotným lietadlám, bezpečná komunikačná technológia a vybavenie na moderný boj.

Ukrajina tiež dostane lekárske vybavenie, ako aj školenie, aby sa zvýšila bezpečnosť a úroveň ich základní. Nové systémy majú doplniť balíček pomoci vo výške 125 miliónov dolárov, ktorý bol ohlásený v marci. Tento balík obsahoval radary proti delostrelectvu a hliadkové člny Mark VI, ktoré USA postupne doručujú.

Rusko: Prelet amerických bombardérov blízko našich hraníc by mohol narušiť stretnutie Putina s Bidenom
Ruské veľvyslanectvo vo Washingtone varovalo, že prítomnosť amerických bojových lietadiel schopných niesť jadrový arzenál na nedávnych cvičeniach NATO predstavuje vážnu eskaláciu. Takýto krok by mohol by narušiť stretnutie Putina s Bidenom,... Čítať ďalej
11 | 06 | 2021 | Lukáš Leca


Dva balíčky pomoci schválil Kongres USA v rámci návrhu zákona o financovaní obrany.

Washington sa zaviazal poskytnúť vojenskú pomoc Ukrajine viac ako 2,5 miliardy dolárov od roku 2014, keď vládu v Kyjeve zvrhli nacionalisti podporovaní USA. Prevrat podnietil Krymský polostrov k odtrhnutiu a hlasovaniu o opätovnom pripojení k Rusku, čo USA dodnes odmietajú uznať.

V posledných mesiacoch napätie vzrástlo, boje sa stupňovali predovšetkým v oblasti Donbasu. Rusko aj NATO uskutočňovali rozsiahle vojenské cvičenia v Európe.

Biden sa má stretnúť s Putinom 16. júna. Očakáva sa, že Ukrajina bude na rokovacom programe, spolu s témami ako kontrola zbraní, kybernetická bezpečnosť a jadrová spolupráca.

Iránske lode preplávali cez Atlantik a „šíria zbrane v našom susedstve“, tvrdí znepokojený šéf Pentagónu
11 | 06 | 2021 | Lukáš Leca