Smrť Sebastiánka (†3): Monitorovacie alarmy mu mala vypnúť nervózna zdravotná sestra!
09 | 06 | 2021 I Jozef Uhlarik

Nitriansky Okresný súd bol dejiskom ďalšieho pojednávania v prípade smrti Sebastiánka Zajaca (†3), z ktorej polícia a prokuratúra vinia dve lekárky a dve zdravotné sestry nitrianskej nemocnice. Tentokrát sa čítali aj výpovede svedkov, ktorí mali prípad posunúť k objasneniu celej tragédie.


Vypovedala aj bývalá hlavná sestra z detského oddelenia nitrianskej nemocnice. Ďalšia svedkyňa, teraz už mladá žena, ktorá bola v tom čase so Sebastiánkom na izbe, na súd neprišla. Z výpovedí svedkov aj teraz odzneli informácie, z ktorých bolo najbližším nebohého Sebastiánka doslova zle. Utvrdili sa však v tom, že ich milovaný chlapček zomrel vinou zdravotníckeho personálu a úplne zbytočne. A to preto, že monitor, na ktorý bol napojený, nebol pokazený. Podľa výpovede mala alarmy vypnúť nervózna zdravotná sestra!
Zdravotnícky personál vôbec nevedel, že mu zomiera malý detský pacient

Za smrť Sebastiánka sú obžalované aj dve lekárky, Silvia L. (vľavo) a Silvia M., ktoré ale vinu za to vôbec necítia. Zdroj: Jozef Uhlárik


Na pojednávania chodia iba obidve obžalované lekárky Silvia L. a Silvia M. Zdravotné sestry Ingrid S. a Marianna H. a Ingrid S. súhlasili, aby sa súd konal v ich neprítomnosti. Všetky štyri sú obvinené z prečinu usmrtenia Sebastiánka (†3), ktorý zomrel v nitrianskej nemocnici 31. januára 2017.

Šokom, aj keď oni to v podstate už dávno vedeli, pre Sebiho najbližších bolo, že centrálny monitor vyzeralo na jednotke intenzívnej starostlivosti nefungoval. Monitor pri chlapcovom lôžku nealarmoval a na dverách bola plachta, takže sestry na neho vôbec nevideli. Takto tam Sebastiánko, ktorého hospitalizovali niekoľko hodín predtým s podozrením na cukrovku, hodinu bez povšimnutia zomieral. Pri tom sa mu rozvinul opuch mozgu, ktorý sa mu napokon stal osudným.

„Nemocniciam dali pokutu. Za smrť synčeka som ale napokon vinná ja!“ plače zúfalá mama
Smútok vystriedal šok. Mama maličkého Jakubka, ktorý zomrel pred tromi rokmi je zdesená z toho, že v poslednom znaleckom posudku určili za vinníčku jeho smrti práve ju. Čítať ďalej
24 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Najšokujúcejšie ale bolo, že personál vôbec nevedel, že mu zomiera pacient, ktorého začali oživovať až hodinu po tom ako prestal dýchať a zastavilo sa mu srdiečko. Chlapček pritom ležal na jednotke intenzívnej starostlivosti, kde mal byť nepretržite sledovaný. Hlavná sestra na súde povedala, že centrálny monitor, na ktorý bol napojený, a ktorý majú sestry pred sebou vo svojej miestnosti, v tom čase pokazený nebol. Lenže ten pri jeho posteli nič nesignalizoval. Chybu monitora vyvrátil aj servis, kam ho poslali, a tak sa mala spustiť zvuková aj svetelná signalizácia. Mala, lenže nespustila. Do záznamu z osudnej noci však personál o 2.50 hod zapísal poznámku „monitor nealarmuje“.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/05/13/sud-za-smrt-sebastianka-%e2%80%a03-z-nitry-personal-detskej-jis-ky-hodinu-nevedel-ze-im-chlapcek-zomiera/
Monitorovací alarm mala vypnúť Sebastiánkovi nervózna zdravotná sestra

Otec malého chlapčeka Anton v tejto chvíli zrejme vôbec netušil, že ich milované dieťatko na jeho hrudi už pomaly zomiera. Zdroj: Archív Kaja Očkovská


„Dôvod nealarmovania mi nikto nepovedal,“ obhajovala sa na súde bývalá hlavná sestra, ktorá sa vraj s obomi sestrami na druhý, respektíve tretí deň po incidente, rozprávala. Tvrdiť jej mali, že alarmy vypnuté neboli. „Sestry sa do stroja dostanú, nie je to zablokované. Nie je ale prípustné, aby na ňom niečo menili či vypínali ho,“ uviedla ešte bývalá hlavná sestra. Tá  je dnes lekárkou, a podľa ktorej boli všetky sestry poučené, že alarmy nemôžu byť stišované ani vypínané. Na to vraj bol podpísaný aj dokument.

„Myslím si, že takéto poučenie bolo robené v celej nemocnici ešte pred incidentom,“ uviedla s tým, že sa robili i námatkové kontroly a po Sebastiánkovej smrti boli sestry znovu preškolené a poučené. Obe obžalované sestry dostali neskôr z práce výpoveď.

Monitor pri lôžku dieťaťa, na ktorý je napojený, musia sestry tiež sledovať, no na ten vidia aj cez úzky priezor zo svojej miestnosti. Problém bol však v tom, že tentokrát naň nevideli, pretože na dverách mala byť natiahnutá plachta.

Tvrdí to iná svedkyňa, ktorá o tom mala vedomosť. „Povedala to dcéra jednej zo sestier v salóne kozmetičke. Počuť to mala aj druhá kolegyňa. Alarmy vraj stále pípali, a tak ich sestra vypla,“ prezradila nám šokujúco Kaja Očkovská, babka malého Sebastiánka.

„Namiesto toho, aby ho chodili kontrolovať, pretože on im tam pomaly zomieral, tak mu vypli alarm,“ hnevá sa babka na zdravotné sestry. Tie svojím nadriadeným klamali, že dvere prekryté neboli. „Ony sa dohovorili, no mali smolu v tom, že je svedkyňa na to, ako to v skutočnosti bolo,“ dodáva Kaja Očkovská.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/01/30/ani-styri-roky-po-smrti-sebastianka-%e2%80%a03-nenasli-jeho-najblizsi-pokoj-bola-to-vrazda-tvrdia-neoblomne/
Lekár záchranár už pred transportom konštatoval pravdepodobnú mozgovú smrť

Sebastiánkova (†3) babka Kaja a krstný otec Niki pri vchode do nitrianskej nemocnice a s transparentom v ruke dávali najavo, o čo im v prípade smrti ich milovaného vnúčika ide. Autor: Jozef Uhlárik


O tom, že Sebastiánko zomrel ešte v nitrianskej nemocnici rozprávala podľa čítanej svedeckej výpovede kozmetičke dcéra lekárky, ktorá mala službu. Povedať mala, že mama je v zlom psychickom stave, pretože jej v noci zomrelo dieťa a sestrička vypla alarmy. Vraj preto, lebo stále pípali a ona z toho bola nervózna.

„Ťažko sa mi na to reaguje, ale nič z toho nie je pravda,“ bránila sa na súde obžalovaná lekárka po vypočutí si toho, čo mala u kozmetičky hovoriť jej dcéra. Na súde sa čítali aj výpovede lekárok z bratislavskej nemocnice, kam Sebiho previezli z Nitry. Podľa nich bolo dieťa v komatóznom stave a rýchlo sa u neho vyvíjal opuch mozgu. Pri prvom vyšetrení zistili mozgovú smrť. Druhé už ale nestihli urobiť, pretože chlapček zomrel. Šokujúce je, že lekár záchranár, ktorý mal Sebastiánka previesť do Bratislavy ešte pred transportom konštatoval, že u neho ide pravdepodobne o mozgovú smrť, a teda či je nutné ho prevážať.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/09/28/zvrat-v-pripade-mrtvej-dianky-%e2%80%a015-policia-z-jej-smrti-obvinila-primara/

Od lekárky mal dostať odpoveď, že potrebuje starostlivosť vyššieho pracoviska. Záchranárka, ktorá spolu s lekárom Sebastiánka do Bratislavy prevážala mal z prečítanej výpovede uviesť: „Atmosféra na JIS-ke nebola veselá a všetci boli prestrašení.

Doktorka z Bratislavy, ktorá prišla na súd, mala v čase Sebinkovho príchodu službu. „Ona si vraj nepamätala z toho rána nič. Ale že jej dovezú už mŕtve dieťa to si predsa pamätať musí. Navyše ak hnev prednostu na to, že im dieťa doviezli už mŕtve je taká, že osobne nás poslal na políciu podať trestné oznámenie,“ hnevala sa Kaja Očkovská na lekárkinu „stratu pamäti“.

Podľa nej je podstatné to, že alarmy boli vypnuté a dvere prekryté, takže sestry nemohli o stave Sebastiánka vedieť vôbec nič. „A navyše podľa lekára zo záchranky nebola k dispozícii ani sada na oživovanie dieťaťa. Tak o čo tu ide? Oni nám nášho Sebastiánka zabili,“ uzavrela chlapčekova babka Kaja Očkovská.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/09/30/zacal-sa-sudny-proces-za-smrt-sebastianka-%e2%80%a03-obvinene-lekarky-tvrdia-sme-nevinne/