Kauza Jána Heráka pobúrila aj Ligu za duševné zdravie. „Dieťa je vždy obeť!“ uvádza nekompromisne
08 | 06 | 2021 I Jozef Uhlarik

Slovensko zažilo pred pár dňami na parlamentnej pôde škandál, aký tu ešte nebol. Postaral sa oň poslanec za OĽaNO Ján Herák, ktorého polícia obvinila zo zneužitia maloletej osoby. Do Heráka a jeho kolegyne Kataríny Hartákovej sa pustila v statuse na sociálnej sieti aj Liga za duševné zdravie.


Stranícki kolegovia síce Heráka podržali, on napriek tomu odišiel z ich poslaneckého klubu. Poslankyňa za OĽaNO Hatráková dokonca vyhlásila, že pri násilí na deťoch, v rodinách a v intímnom vzťahu sa nedá hovoriť o rozdelení obete a páchateľa. Za tieto slová jej to psychiatri a psychológovia v statuse poriadne vytmavili!
Dieťa je vždy obeť a násilník je zodpovedný za svoje správanie

Liga za duševné zdravie (LDZ) píše, že v priebehu posledného týždňa vyvolalo pozornosť obvinenie poslanca Jána Heráka zo sexuálneho zneužitia maloletej osoby.

„K jeho obvineniu sa vyjadrili viacerí poslanci, medzi nimi aj jeho stranícka kolegyňa, psychologička PhDr. Katarína Hatráková. V rozhovore pre Denník N povedala, že pri násilí na deťoch, v rodinách a v intímnom vzťahu sa podľa nej nedá hovoriť o striktnom rozdelení obete a páchateľa. LDZ a ďalší podpísaní odborníci z oblasti duševného zdravia a výskumníci venujúci sa problematike sexuálneho zneužívania s týmto tvrdením zásadne nesúhlasia. Dieťa je vždy obeť,“ uvádza sa v stanovisku.

LDZ dodáva, že dokonca aj v domácom a intímnom partnerskom násilí je násilník plne zodpovedný za svoje správanie. A to aj v prípade, že na svoju obranu uvádza niečo ako „provokáciu“ zo strany obete.

Prehovorila mladá žena, ktorú mal zneužiť poslanec OĽaNO Ján Herák
Poslanec parlamentu za hnutie OĽaNO Ján Herák má poriadny problém. V pondelok si vyzdvihol obvinenie vyšetrovateľa zo sexuálneho zneužívania a ohrozovania mravnej výchovy maloletej. Nateraz podľa neho stačí, že si pozastavil členstvo v poslaneckom... Čítať ďalej
30 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik

Z páchateľa násilia nikdy nemôže byť obeť

„Neexistujú okolnosti ani správanie, ktoré by z páchateľa sexuálneho zneužívania alebo domáceho násilia robilo obeť,“ píšu odborníci v reakcii na to, že mnohí poslanci v prípade obvineného Heráka apelujú na prezumpciu neviny. Argumentujú, že rovnakú váhu má aj prezumpcia statusu obete.

„Vo všeobecnosti prevláda presvedčenie, že zločin sa stal iba vtedy, ak sa preukáže. História je však plná zločinov, ktoré neboli nikdy ohlásené ani trestnoprávne riešené. Navyše ani trestnoprávne postupy nie sú zárukou toho, že spravodlivosti bude učinené zadosť,“ konštatuje vo vyhlásení Liga za duševné zdravie.


Vymyslené obvinenia zo sexuálneho zneužívania sú veľmi zriedkavé

Podľa signatárov vyhlásenia sa nemusí totiž nájsť dostatok dôkazov, môže dôjsť k nenapraviteľným procesným chybám alebo k akémukoľvek zlyhaniu ľudského faktora pri vyšetrovaní, čo negatívne ovplyvní výsledok procesu.

„V záujme adekvátnej podpory obetí si treba uvedomiť, že vymyslené obvinenia zo sexuálneho zneužívania sú veľmi zriedkavé. Podľa zahraničných výskumov sa krivé, vykonštruované obvinenia zo sexuálneho zneužívania vyskytujú iba v 2 – 12 percentách formálne oznámených prípadov,“ konštatuje LDZ.

odborníci by privítali, keby poslanci namiesto zdôrazňovania prezumpcie neviny svojho kolegu radšej pripravili potrebnú legislatívu. V záujme prevencie sexuálneho zneužívania my mala aj pri zachovaní princípu prezumpcie neviny zabrániť podozrivým osobám pokračovať v aktivite, kde k podozreniu došlo. Pod vyhlásenie sa podpísalo 33 psychológov a psychiatrov z celého Slovenska.

J. Herák už nie je členom klubu OĽANO, pôsobí ako nezaradený poslanec
Poslanec Národnej rady (NR) SR Ján Herák už nie je členom poslaneckého klubu OĽANO. TASR o tom informoval hovorca hnutia OĽANO Matúš Bystriansky. Z klubu odišiel po medializovaní informácie o jeho obvinení zo zneužívania maloletej... Čítať ďalej
29 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR