Európska komisia začala prešetrovať praktiky Facebooku
08 | 06 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Európska komisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová začala vyšetrovanie Facebooku. Existuje podozrenie, že došlo k porušeniu hospodárskej súťaže v reklamnej službe Facebook Marketplace.


Ak by konkurenčné spoločnosti ponúkali reklamné služby na Facebooku, mohol by získať ekonomicky cenné údaje a potom ich použiť proti konkurencii, píše Business Insider.


Európska komisia odštartovala formálne vyšetrovanie Facebooku pre podozrenie, že došlo k porušeniu hospodárskej súťaže v reklamnej službe Facebook Marketplace. Oznámila to v Bruseli eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová.


Pred rokom konšpirácia, dnes fakt? Senátor obviňuje Facebook, že na pokyn vlády cenzuroval správy o Covid-19
Americký senátor Ted Cruz obvinil Facebook z pôsobenia ako „štátnej agentúry“ počas pandémie Covid-19 v prospech vládnych a zdravotníckych pracovníkov, ako je Anthony Fauci. Uviedol, že toto správanie by malo mať právne dôsledky, informuje portál... Čítať ďalej
07 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Facebook prevádzkuje Marketplace od roku 2016. Možno na ňom súkromne predávať a kupovať napríklad autá, nábytok, oblečenie, smartfóny či a bicykle. Nie sú  žiadne poplatky. Rovnako ako v prípade iných služieb Facebooku aj tu slúži malá sekcia inzerátov na zvýšenie dosahu platformy financovanej reklamou a na zvýšenie relevantnosti služby pre používateľov.



Zneužívanie pozície na trhu

Európska komisia chce objasniť, či Facebook nezneužíva svoju pozíciu na iných trhoch pre túto službu protisúťažným spôsobom. Ak by konkurenčné spoločnosti robili reklamu svojich služieb na Facebooku, mohol by Facebook získať ekonomicky cenné údaje a potom ich použiť proti konkurencii.



Facebook: Vyšetrovanie je neopodstatnené

Facebook považuje prešetrovanie za neopodstatnené. „Budeme naďalej plne spolupracovať pri vyšetrovaní, aby sme preukázali, že je neodôvodnené,“ uviedla americká spoločnosť. Pokiaľ ide o obsah obvinenia, uviedla: „Stále vyvíjame nové a lepšie služby, aby sme uspokojili rozvíjajúci sa dopyt ľudí využívajúcich Facebook. Marketplace ponúka ľuďom väčší výber a funguje vo veľmi konkurenčnom prostredí s mnohými veľkými poskytovateľmi.“


Facebook mení pravidlá: Po novom bude otvorene cenzurovať aj politikov!
Známa sociálna sieť sa už dlhodobo netají snahou zasahovať užívateľom do súkromia a zobrazovať len tie "správne" názory. Najnovšie nebudú v bezpečí ani politici, na ktorých sa doteraz vzťahovali akési "voľnejšie" pravidlá. Prvou lastovičkou azda... Čítať ďalej
06 | 06 | 2021 | René Skalný

Európska komisia napriek tomu vidí dôvod na intenzívne preskúmanie. „Po ukončení predbežného vyšetrovania nemôže komisia vylúčiť, že Facebook skresľuje hospodársku súťaž v oblasti online reklamných služieb,“ uviedol bruselský úrad. Facebook by mohol napríklad z reklamných aktivít svojich konkurentov odvodzovať presné informácie o preferenciách používateľov. Tieto by sa potom mohli použiť na optimalizáciu Marketplace.



Zhromažďovanie množstva údajov

„Facebook používajú každý mesiac takmer tri miliardy ľudí a má celkovo takmer sedem miliónov reklamných klientov,“ uviedla Verstagerová. „Spoločnosť zhromažďuje obrovské množstvo údajov o aktivitách používateľov svojej sociálnej siete a ďalších služieb, a preto je schopná sa zacieliť na konkrétne skupiny zákazníkov.“



Neoprávnená konkurenčná výhoda

Európska komisia podrobne preskúma, či Facebook nemá vďaka týmto údajom neoprávnenú konkurenčnú výhodu. „Musíme zabezpečiť, aby sa údaje nepoužívali na narušenie hospodárskej súťaže v dnešnej digitálnej ekonomike,“ zdôraznila podpredsedníčka komisie.


Vyšetrenie by sa malo zamerať aj na to, či začlenenie Marketplace do sociálnej siete Facebook nebráni konkurenčným reklamným online službách, uzatvára Business Insider.


Facebook si zakladá na získavaní osobných dát. Ak ich neodovzdáte, budete platiť
Apple zaviedol v svojom systéme niekoľko zmien, ktoré sa týkajú ochrany osobných údajov. No spoločnosti Facebook sa tieto zmeny nepáčia a snaží sa proti nim bojovať. Niet divu, keď tieto nové pravidlá ohrozujú jej obchodný model, informuje portál... Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | Diana Zaťková