Britský portál The Times nepravdivo tvrdí, že ruské bombardéry vstúpili do írskeho vzdušného priestoru
08 | 06 | 2021 I Lukáš Leca
Britské noviny The Times v pondelok vydali článok, v ktorom tvrdia, že vlani vstúpilo do írskeho vzdušného priestoru šesť lietadiel ruských vzdušných síl. Správa je však úplne nepravdivá, informuje portál RT.

Novinár John Mooney tvrdil, že „šesť ruských lietadiel bolo zistených NATO a európskymi vzdušnými silami pri západnom pobreží Írska“ v marci minulého roka. Napriek tomu, že sa tieto lietadlá nachádzali v medzinárodnom vzdušnom priestore.

Mooney si všíma najmä vpád protiponorkových lietadiel a bombardérov Blackjack.

„Ruské vojenské lietadlá často lietajú popri západnom pobreží Írska bez toho, aby komunikovali s riadením letovej prevádzky alebo aby podali letový plán,“ píše sa v článku. "Prítomnosť lietadiel pri západnom pobreží spôsobila írskym riadiacim letovej prevádzky veľké ťažkosti," pokračuje Mooney.



Zdá sa však, že k incidentom, ktoré zaznamenal Mooney, nedošlo v írskom vzdušnom priestore, ale v Letovom informačnom regióne (FIR), ktorý sa rozprestiera stovky kilometrov nad morom. Toto je zásadný rozdiel - írsky vzdušný priestor sa končí iba 19 km od pevniny. Je to niečo úplne iné ako FIR

Okrem nepravdivých tvrdení článok The Times cituje experta na obranu a bezpečnosť Declana Powera. Ide o bývalého írskeho vojaka, ktorý sa teraz usiluje o užšiu spoluprácu medzi Dublinom a NATO. Vďaka tomu je načasovanie príbehu zaujímavé, čo podporuje náznaky, že môže ísť o zabezpečenie posilnenia financovania rezortu obrany.

"Mali by sme formalizovať náš vzťah s Britániou, aby sme pokryli a chránili náš vzdušný priestor," povedal novinám. "Musíme investovať peniaze do vojenského radarového systému, aby sme vedeli, kto je v našom vzdušnom priestore," dodal.

Expert OSN odsudzuje uväznenie Assangea. Pred samitom G7 sa zvyšuje úsilie o jeho prepustenie
07 | 06 | 2021 | Lukáš Leca