Slovenské dieťa obchodovalo s ľuďmi! Do "kšeftu" ho zatiahol vlastný otec
05 | 06 | 2021 I Diana Zaťková

Na Slovensku vlani po prvý raz zaznamenali detského páchateľa obchodovania s ľuďmi. Išlo o 15-ročného chlapca, ktorý v tom išiel so svojím otcom! 


Zo Situačnej správy pre oblasť boja proti obchodovaniu s ľuďmi v SR za rok 2020 vyplýva, že celkovo vlani polícia vyšetrovala 28 prípadov obchodovania s ľuďmi. V 15 prípadoch obvinila 33 osôb.

Väčšinu tvorili Slováci, jeden obvinený bol Rumun a jedna obvinená Poľka. Prípad otca, ktorý do "kšeftu" zatiahol aj vlastného neplnoletého syna je, našťastie, ojedinelý.

Obrovský úspech! Slovenskí vedci vynašli liek na koronavírus, teraz hľadajú investora
Slovenskí vedci majú svetu skutočne čo ponúknuť! Už v apríli 2020 začal vedecký tím spoločnosti AXON Neuroscience pracovať na hľadaní lieku proti COVID-19 a zároveň vyvíjal vakcínu účinnú proti koronavírusu. A dnes sa zdá, že liek, ktorý môže... Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Náborári často nie sú neznámi ľudia

Asi v polovici prípadov boli náborári známymi, prípadne to boli rodinní príslušníci obete. Nábor sa uskutočnil najmä osobným kontaktom.

Správa priblížila, že páchateľkami či spolupáchateľkami v prípadoch sexuálneho vykorisťovania a núteného sobáša boli najmä ženy. V prípadoch núteného žobrania boli v roku 2020 páchateľmi s výnimkou dvoch žien len muži.

Haulík: "Politickí amatéri v Za ľudí toto volebné obdobie neprežijú a nasledovať bude OĽaNO"
Sociológ Pavel Haulík bol už krátko po voľbách prvý, kto nahlas povedal, že strana Za ľudí neprežije toto volebné obdobie. “Nechcú hľadať racionálne a pragmatické riešenia, ale skôr také tie riešenia vlastných, egoistických pozícií presadiť sa,”... Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Obetiam prisľúbia vysoké zárobky

Pri obchodovaní s ľuďmi páchatelia zneužívajú najmä zlé sociálne podmienky obetí a ich rodín. “Obetiam prisľúbia vysoké zárobky z pracovnej činnosti v domovskej krajine či dobre platenú prácu v zahraničí, prípadne obeť podvedú s prísľubom výkonu iného druhu práce. Nakoniec sú však nútené vykonávať inú prácu a za iných podmienok,” opisuje správa.

Aby obeť prinútili k vykonávaniu práce využívajú rôzne spôsoby, od donucovania, psychického nátlaku až po násilie, bitku, odopieranie stravy a základných hygienických potrieb, vyhrážky či podávanie omamných a psychotropných látok, píše portál ereport.sk.

Chmelár: "Sľubotechna Fico zrejme stratil pamäť! Navrhuje niečo, čo kedysi zmietol zo stola"
"Gratulujem predsedovi Smeru-SD k prihláseniu sa k programu Socialistov.sk," píše v úvode príspevku na sociálnej sieti historik, politický a mediálny analytik a aktivista Eduard Chmelár. Reagoval tak na Ficovu myšlienku presadiť 4-dňový pracovný... Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Vlani bolo 62 obetí

Celkovo vlani identifikovali 62 obetí obchodovania s ľuďmi. Išlo o 27 mužov a 35 žien, z toho 16 detí. Slovensko zostalo naďalej zdrojovou krajinou, teda krajinou pôvodu obetí.

Už tretí rok však zaznamenávajú aj zvýšenie identifikovaných obetí náborovaných a zároveň aj vykorisťovaných na Slovensku.

Do Sputniku sa východniarom nechce. Michalovce, kde očkovanie vypukne, evidujú len 300 záujemcov
Tak v pondelok to konečne vypukne! Neregistrovaná ruská vakcína Sputnik V, ktorá rozhádala vládu a mala viac-menej za následok aj jej rekonštrukciu, sa po dlhých peripetiách objaví na "pultoch" slovenských očkovacích centier. Ako sa však v... Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Diana Zaťková