Haulík: "Politickí amatéri v Za ľudí toto volebné obdobie neprežijú a nasledovať bude OĽaNO"
05 | 06 | 2021 I Diana Zaťková

Sociológ Pavel Haulík bol už krátko po voľbách prvý, kto nahlas povedal, že strana Za ľudí neprežije toto volebné obdobie. “Nechcú hľadať racionálne a pragmatické riešenia, ale skôr také tie riešenia vlastných, egoistických pozícií presadiť sa,” hovorí pre Parlamentné listy, a to je podľa neho ďalšia kvapka do procesu rozkladania sa tejto politickej strany.



Zle už od začiatku

Podľa Haulíka to, že Za ľudí je neživotaschopný subjekt, ktorý len ťažko prežije toto volebné obdobie, bolo zrejmé hneď po oznámení výsledkov parlamentných volieb 2020.

"Tá strana mala úplne iné ambície, než aký bol jej výsledok. A v momente, keď ju opustil zakladateľ, bývalý prezident Kiska, už bolo úplne jasné, že subjekt nemá šancu," hovorí sociológ.

Podľa neho sú tam ľudia, ktorí majú rôzne predstavy o politike a takmer žiadne skúsenosti s veľkou politikou. Predpokladať, že takýto subjekt v samo o sebe komplikovanej koalícii tým sa dokáže udržať, bolo veľmi nepravdepodobné.

V boji o nového predsedu Za ľudí nejde len o post lídra. V hre sú aj milióny eur za voľby!
Nie je tajomstvom, že Za ľudí sa rozpadá. V boji o kreslo predsedu bývalej Kiskovej strany zápolia hneď dve ministerky - Remišová a Kolíková. Málokto si však uvedomuje, že k postu predsedníčky prináleží aj nemalý majetok. V prípade strany Za ľudí... Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | René Skalný


"To, čo sa deje dnes, je vlastne potvrdením, že Za ľudí nie je subjekt, ktorý má šancu výrazne zasahovať do slovenskej politiky a udržať sa pri živote. Tento subjekt toto volebné obdobie neprežije," predpovedá Haulík.
Politickí amatéri

Podľa sociológa to nie sú politicky skúsení ľudia, sú to, slušne povedané, politickí amatéri. "Väčšinou u nás prichádzajú do parlamentu ako poslanci ľudia, ktorí sú mimo veľkej politiky. Prichádzajú ľudia, ktorí sú neskúsení a navyše, nie nejako teoreticky pripravení. A v parlamente zrazu získajú dojem, že nie sú o nič horší než tí veľkí politickí matadori. Práve naopak, nadobudnú pocit, že by to vedeli robiť lepšie," upozorňuje Haulík.




A to je jav, ktorý podľa sociológa pôsobí takmer univerzálne v parlamente. "Príde tam človiečik, ktorý v živote neviedol nijaký veľký subjekt, či už ekonomický alebo politický a zrazu je veľmi dôležitý a významný. On si to zoberie k srdcu, že áno, tak je to správne, ja na to mám."

Ľuboš Blaha: Matovič s Lipšicom tu vytvorili gangsterský mechanizmus na likvidáciu opozície
Smer sa chystá v parlamente odvolávať ministra vnútra Romana Mikulca. Dôvod? Kompletne podľa navrhovateľov "rozložil dôveru ľudí v bezpečnostné zložky". A teraz doslovný citát Ľuboša Blahu: "Matovič s Lipšicom tu vytvorili gangsterský mechanizmus... Čítať ďalej
04 | 06 | 2021 | Ivan Brožík

OĽaNO bude nasledovať

Haulík si myslí, že toto je úkaz, ktorý dnes funguje aj v strane Za ľudí. Nechcú hľadať racionálne a pragmatické riešenia, ale skôr také tie riešenia vlastných, egoistických pozícií presadiť sa bez ohľadu na to, či to bude mať nejaký reálny výsledok v podobe pozitívnych záverov alebo nie.

"A myslím, že to je ďalšia kvapka do procesu rozkladania sa tej politickej strany," hovorí Haulík. A podobný osud podľa neho čaká aj stranu OĽaNO. Procesy sa už naštartovali.

Zoroslav Kollár to bude mať vo väzbe ešte ťažšie. S rodinou už si nezavolá
Utiahli mu pomyselnú vôdzku. Právnikovi Zoroslavovi Kollárovi najnovšie zakázali z väzby telefonáty s rodinou! Tie mal doteraz povolené. Čítať ďalej
05 | 06 | 2021 | Diana Zaťková