Trump: „Čína by mala zaplatiť desať biliónov dolárov Amerike a svetu za rozšírenie pandémie“
04 | 06 | 2021 I Diana Zaťková

Bývalý prezident Donald Trump požaduje, aby Čína zaplatila desať biliónov dolárov za svoju úlohu v rozšírení pandémii koronavírusu po celom svete. K svojim výzvam pridal aj to, aby Anthony Fauci presne vysvetlil, koľko toho vie o prácach vykonaných vo virologickom ústave Wuhan, informuje Daily Mail.


Trump sa vo svojom vyhlásení doslova posmieva svojmu vedeckému poradcovi Faucimu tvrdením, že zachránil státisíce životov tým, že odolal jeho pokynom pre všetko od zatvárania hraníc, vývoja vakcín a používania rúšok.



Fauci terčom konzervatívcov

„Teraz všetci, dokonca aj takzvaní „nepriatelia“, začínajú tvrdiť, že prezident Trump mal pravdu o čínskom vírusu pochádzajúcom z laboratória Wuhan,“ uviedol vo vyhlásení exprezident.




Fauci bol počas pandémie obľúbeným terčom konzervatívcov pre svoju podporu sociálneho dištancovania a nosenia masky. Jeho úloha v začiatkoch krízy je dnes pod drobnohľadom.


EÚ kupuje ďalší liek na Covid s monoklonálnymi protilátkami - Roche-Regeneron
04 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Náhoda, či zámer?

Republikáni predovšetkým tvrdia, že Fauci vedel, že Wuhanský virologický ústav - v centre hypotézy úniku Covidu z laboratória - uskutočňoval experimenty s geneticky upravenými koronavírusmi.


Ukazujú tiež, že bol varovaný pred možnosťou úniku z laboratória v čase, keď verejne trval na tom, že pandémia sa vyvinula prirodzene skokom z hostiteľského zvieraťa na človeka.




„Korešpondencia medzi Faucim a Čínou hovorí príliš nahlas na to, aby ju niekto mohol ignorovať. Čína by mala zaplatiť Amerike a svetu desať biliónov dolárov za smrť a zničenie, ktoré spôsobili,“ uviedol Trump.


Trump sa pridal k vyhláseniu požadujúcemu, aby Fauci objasnil, koľko skutočne vie o laboratóriu Wuhan.


Vedci skúmali predĺženie života, ako aj najstaršie dôkazy násilia medzi ľuďmi
Možné predĺženie ľudského života, liek údajne spomaľujúci priebeh Alzheimerovej choroby, nové archeologické nálezy v Afrike aj Británii, následky klimatických zmien, ako aj ambiciózne vesmírne plány. TASR prináša súhrn najzaujímavejších informácií... Čítať ďalej
04 | 06 | 2021 | tasr

Financovanie Wuhanu USA

„Existuje veľa otázok, na ktoré musí doktor Fauci odpovedať,“ dodal. "Financovanie Wuhanu zo strany USA hlúpo začalo Obamovou administratívou v roku 2014, ale skončilo za vlády Trumpa. Keď som o tom počul, povedal som „ v žiadnom prípade“, ozrejmil Trump.


„Vždy som hovoril a dnes poviem tiež... že stále verím, že najpravdepodobnejší pôvod je od živočíšneho druhu k človeku, ale mám absolútne otvorenú myseľ, že ak môže existovať iný pôvod, mohlo ísť o únik z laboratória,“ oponoval Fauci pre CNN.


Trump sa chce „vrátiť do úradu“ už v auguste
„Trump povedal mnohým ľuďom, s ktorými sa skontaktoval, že počíta s opätovným uvedením do úradu prezidenta do augusta," tvrdí americká novinárka Maggie Habermanová. Uviedol Gazeta.ru. Čítať ďalej
04 | 06 | 2021 | Imrich Kovačič

Neistota o pôvode

Neistota o pôvode pandémie vyvolala množstvo teórií o tom, čo sa stalo. Vedeckým konsenzom zostáva, že sa vyvinul vo voľnej prírode, podobne ako iné ohniská koronavírusu.


Záujem o myšlienku, že vírus mohol uniknúť z laboratória zaoberajúceho sa výskumom koronavírusov netopierov, sa však zvýšil. Minulý mesiac totiž množstvo významných vedcov pripustilo, že si nemôžu byť istí, odkiaľ pochádza.


Vedci: Opatrenia na zamedzenie šírenia Covidu vykorenili dva kmene chrípky. Proti Covidu také účinné neboli
04 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Vo výsledku Biden oznámil, že poveril spravodajskú komunitu „zdvojnásobením“ jej úsilia zistiť, ktorá z týchto dvoch teórií je pravdivá. Domáci republikáni tiež požadujú, aby Fauci pred nimi opäť svedčili o pôvode.


Minister zahraničných vecí Mike Pompeo požaduje, aby sa Čína „očistila“ po správach, že koronavírusy pochádzajú z čínskeho laboratória, nie ako biologická zbraň, ale ako súčasť pokusov o záškodníctvo.


Americká armáda by mala používať čínske drony aj napriek sporom oboch strán, tvrdí Pentagón
Po rokoch obvinení a obmedzovaní umožnil Pentagón armáde použiť dva drony čínskej výroby. Tento krok už stihol vyvolať negatívne reakcie, informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 06 | 2021 | Lukáš Leca