Investigatívne centrum Jána Kuciaka robí progresívnu politiku a dostáva peniaze od Sorosa a cudzích vlád
24 | 05 | 2021 I René Skalný

Na tragédii Jána Kuciaka a jeho snúbenice sa určitá skupina ľudí cielene priživuje. Nehovorí to len tak hocikto. Matej Gašparovič, ktorý pracoval v Investigatívnom centre Jána Kuciaka (ICJK).


Novinár odhaľuje pretláčanie jednostrannej ideológie bývalými kolegami, ako aj pochybné financovanie Georgeom Sorosom a cudzími vládami.


Ako uvádza portál Hrot.info: "Investigatívne centrum Jána Kuciaka vzniklo v roku 2018 s cieľom rozvíjať nezávislú investigatívnu žurnalistiku. Už krátko po jeho vzniku sme poukázali na to, že je financované zo zdrojov blízkych Georgeovi Sorosovi a americkej vláde.


Už vtedy sme vyslovili pochybnosť, či môže byť takáto investigatívna žurnalistika nezávislá. Analyzovali sme niekoľko prvých článkov na stránke ICJK a ukázali sme, že sú zamerané hlavne proti ideologickým oponentom sponzorov ICJK." Dodáva Hrot.


VIDEO: Ako sa v r. 2018 u Hríba naplánoval štátny prevrat - a ako sme na to už všetci zabudli...
Pod lampou býva najväčšia tma. Čaputová, Lipšic, Remišová, či Nicholsonová by o tom vedeli rozprávať svoje. Nie je tomu totiž tak dávno, čo si spomínané "osobnosti" rozdeľovali republiku rovnomennom v klube aktivistického novinára Štefana Hríba. A... Čítať ďalej
23 | 05 | 2021 | René Skalný

Človek z vnútra

V článku sa ďalej uvádza: "Denník Štandard nedávno zverejnil rozsiahlejší článok o práci ICJK. Jeho autorom je Matej Gašparovič, ktorý sám pre ICJK niekoľko mesiacov pracoval.


Gašparovič na jednej strane oceňuje profesionalitu a medzinárodnú spoluprácu ľudí v ICJK, ako i jeho rozsiahlu protikorupčnú činnosť. Na druhej strane poukazuje na to, že vo viacerých textoch ICJK sú evidentné ideologické motívy."



Za všetkým hľadajte Sorosa

"Poukazuje na financovanie ICJK a jeho prepojenie s nadáciami založenými Georgeom Sorosom. George Soros je, samozrejme, jedným z najznámejších sponzorov agend, ktoré sú v rozpore s kresťanským vnímaním sveta (potraty, LGBT a pod.).


Ďalej píše o tom, ako ICJK nálepkuje konzervatívne kresťanské organizácie: pod hlavičkou nezávislej žurnalistiky verejne spochybňuje a démonizuje legálnu inštitúciu [Nadácia Slovakia Christiana] bez jediného náznaku, že by sa dopúšťala čohosi nekalého“. Upozorňuje Hrot.


Umelci si na tribúnach Za slušné Slovensko vybojovali "vládu snov". Tá teraz nemá na ich výplaty!
Stanke, Kramár, Kemka, Mórová, Pauhofová, Fialová a ďalší... Ak by mal mať štátny prevrat na konci titulky, vo vedľajších úlohách by sa zaiste opakovali tie isté mená. Ale osud má zrejme zmysel pre iróniu, pretože takzvaným "osobnostiam" sa im... Čítať ďalej
22 | 05 | 2021 | René Skalný

Z investigatívy prvoplánová propaganda

„Za hranou novinárskych štandardov je už spôsob, akým text pracuje so slovami a ich obsahom. Za radikálne a ultrakonzervatívne názory sú tu označované nielen základné konzervatívne postoje – napríklad opozícia voči potratovej agende –, ale aj názory, ktoré sú ešte stále súčasťou našej platnej legislatívy, napríklad definícia manželstva muža a ženy.“


„Presadzovanie právneho poriadku, o ktorý sa až donedávna opierala európska civilizácia, sa tu označuje za náboženský extrémizmus, ktorý vraj mobilizuje európske spoločnosti proti ľudským právam na sexualitu a reprodukciu.“



Dotovaní zahraničnými vládami

"Ako zaujímavú banalitu uvádza aj skutočnosť, že ICJK prijalo peniaze od holandskej vlády, ale keď slovenský premiér Matovič hovoril o možnosti financovať médiá zo štátnych peňazí, riaditeľ ICJK Arpád Šoltész bol medzi najväčšími kritikmi, ktorí proti tomu protestovali, odvolávajúc sa na nezávislosť médií.


„Takmer všetky príjmy ICJK pochádzajú zo zahraničia a z podobných zdrojov, ako je to v celej medzinárodnej sieti investigatívnych centier, s ktorými ICJK spolupracuje. Od americkej vlády dostalo slovenské centrum tento rok 23 tisíc eur, minulý rok necelých 15 tisíc.“


„Vari si hrdí nezávislí novinári interpretujú princíp nezávislosti tak, že nikdy neprijmú príspevok od štátu – jedine že by daná vláda podporovala progresivizmus?“ pýta sa Gašparovič.



Soltész mlčí

Veľavravná je aj skutočnosť, že Gašparovič ponúkol zakladateľovi ICJK a svojmu bývalému šéfovi Arpádovi Šoltészovi otvorený rozhovor na tému nezávislosti ICJK. Arpád Šoltész odmietol. Rovnako odmietol šéfredaktor ICJK Lukáš Diko.


Na záver Gašparovič poukazuje na to, že Kuciak podľa vyjadrení bývalých kolegov „progresívnymi hodnotami nežil ani v súkromí a už vôbec nie pracovne“. Považuje preto za škodlivé, ak by sa v jeho mene mali pretláčať.


„Ak máme aspoň trochu v úcte základné štandardy žurnalistiky, investigatívne novinárske inštitúcie by nemali pôsobiť ako kamuflovaná propagácia ideologických hodnôt alebo skrytý nástroj na likvidáciu oponenta svojich donorov. A už vôbec nie zaštítené menom Jána Kuciaka.“ Uzatvára článok Hrot.info.


Vyhráža sa Soltész bývalému kolegovi smrťou? Konzervatívnych novinárov navrhuje "očkovať" olovom!
Arpád Soltész na sociálnej sieti vtipkuje o vraždení konzervatívnych novinárov. Paradoxom je, že práve bývalý funkcionár Kuciakovho investigatívneho centra, svojmu bývalému kolegovi z brandže verejne posiela odkazy, plné narážok na strelné zbrane.... Čítať ďalej
23 | 05 | 2021 | René Skalný