Z Ukrajiny hlásia masové prenasledovanie opozície, náš "mainstream" ani ťuk
19 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

Politická situácia na Ukrajine opustila svet zákonov a práva a zmenila sa na masívne prenasledovanie disidentov. Uviedla ukrajinská politická strana Opozičná platforma - na celý život (OLLP).


"Vrcholom tejto kampane, zdôraznila strana, boli obvinenia šéfa politickej rady Viktora Medvedčuka zo zrady, ako aj následné poslanie do domáceho väzenia." Situáciu ďalej popisuje web iz.ru.
Represia a eliminácia názor opozície

Ukrajinská opozícia považuje tlak na vodcu strany za represiu a elimináciu nežiaducich politikov. „Medvedčuk sa zúčastnil rokovaní o vyriešení konfliktu na Donbase. Priviedol domov tisíce ukrajinských občanov zo zajatia. Uskutočnil veľa rokovaní s Moskvou o znížení napätia a obnovení dialógu. Za to všetko ho ukrajinské úrady bezdôvodne obvinili zo zrady," informoval web strany.

Podľa tempa rastu vojenských výdavkov je majstrom sveta Ukrajina (Vladimír Malyšev)
Komentár Vladimíra Malyševa (Fond ruskej kultúry) Čítať ďalej
10 | 05 | 2021 | Zuzana Perželová

Kyjev nemá záujem o riešenie, naopak

OLEZ sa domnieva, že za konfliktom stojí predovšetkým vnútorná politika ukrajinskej vlády.

Podľa opozície predovšetkým oficiálne orgány nabádajú k „vojenskej hystérii“, ako aj k výzvam na potlačenie zástancov mieru v krajine „podľa vojnových zákonov“.

„Naša politická sila v podmienkach tejto vojenskej hystérie a bezprávia má odvahu tvrdiť, že prítomnosť konfliktu na Donbase nedáva štátu dôvod na utláčanie ruského jazyka a ruskej kultúry v krajine. Na propagandu vojny, podporu rastu extrémnych pravicových hnutí a násilia z ich strany, porušovanie sľubov o slobode zhromažďovania sa, “uvádza sa vo vyhlásení.
Obvinenie Zelenského

OLEZ je presvedčený, že je potrebné prostredníctvom spoločného úsilia medzinárodného spoločenstva a Ukrajincov prinútiť administratívu ukrajinského vodcu Volodymyra Zelenského, aby „niesla zodpovednosť“ za protiprávne konanie, ako  aj za nečinnosť v otázkach mieru a boja proti korupcii.

„Vyzývame všetkých, ktorí chcú bojovať za zachovanie mieru v Európe, aby spojili sily a vytvorili podmienky na dialóg v Donbase. Aby pomohli  ukončiť prenasledovanie ukrajinských politikov a aktivistov, aby odsúdili nezákonné kroky ukrajinských orgánov, “ uzavrela strana.
Represie na plné obrátky

Predtým uviedla, že ukrajinské úrady spustili lavínu politických represií a nemôžu ju zastaviť. Vyzvala vedenie štátu, aby zastavilo politický teror a provokatívne vyhlásenia.
Prokuratúra nemá na Medvedčuka nič

Dňa 14. mája bolo oznámené, že úrad generálneho prokurátora Ukrajiny nemá dôkazy o financovaní terorizmu Medvedčukom. Námestník generálneho prokurátora Roman Govda napriek tomu poznamenal, že vyšetrovanie trestného prípadu týkajúceho sa financovania terorizmu Medvedčukom stále prebieha.

Dňa 13. mája poslal súd v Kyjeve Medvedčuka do domáceho väzenia do 9. júla. Je obvinený zo zrady a „porušovania vojnových pravidiel“. Politik oznámil plány na odvolanie sa proti tomuto rozhodnutiu a poukázal aj na to, že je politicky motivované.

(Medzititulky red. HD.)

Prečo sa Zelenského Ukrajina stáva autoritárskejšou (Michail Pogrebinský)
Komentár Michaila Pogrebinského (National Interest) Čítať ďalej
15 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič