Európsky parlament chce v Rusku zmeniť režim. Dokonca plánuje založiť rádio Slobodné Rusko
19 | 05 | 2021 I Lukáš Leca

Európsky parlament predložil návrh správy, ktorá trvá na tom, že EÚ musí v prístupe k Moskve postupovať viac konfrontačne, informuje portál RT.


Návrh správy, ktorú zverejnil výbor pre zahraničné veci, spôsobil v pondelok v ruských médiách "ošiaľ". Taktiež vyšli najavo, že európsky blok „by mal s USA vytvoriť transatlantické spojenectvo na globálnu obranu demokracie“ a „odradiť Rusko“ od agresii vo východnej Európe.

V rámci „vízie“ budúcich vzťahov s Moskvou dokument dospieva k zaujímavému záveru. EÚ by mala predložiť niekoľko stimulov určených na presvedčenie Rusov, že by bolo pre nich prínosom, ak by sa obrátili k západu. Vrátane liberalizácie vízového režimu a „investícií do voľného obchodu“.

Blok by mal vyjadriť výhody, ktoré je ochotný ponúknuť na oplátku za "demokratickú transformáciu Ruska“, uvádza dokument. Krajina by sa tiež mala skutočne zaviazať k stratégii zmeny režimu bez toho, aby komentovala popularitu svojej súčasnej vlády.

Podľa prieskumu by si 56 percent Rusov vybralo Putina, ak by sa tento týždeň konali prezidentské voľby
Ak by sa tento víkend v Rusku konali prezidentské voľby, Vladimir Putin by mohol očakávať víťazstvo. Odhalil to najnovší prieskum, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 05 | 2021 | Lukáš Leca


V dokumente sa tiež uvádza, že „situácia v Rusku sa zhoršuje v dôsledku systémového potláčania demokratických síl prezidentom Putinom“. Putin „vedie vojnu proti ruskému ľudu“, ktorá by sa mohla ešte zhoršiť. Naopak v utorkovom prieskume sa zistilo, že ruský vodca má podporu asi 56 percent voličov.

Jedným z nástrojov EÚ je „založenie televízie Slobodné Rusko s vysielacím časom 24/7“. Výbor zároveň predkladá niekoľko extrémnych krokov, ktoré by podľa neho mal blok prijať. Trvá na tom, že Brusel „musí byť pripravený neuznať ruský parlament a požiadať o pozastavenie činnosti medzinárodných organizácií s parlamentnými zhromaždeniami". To v prípade, ak "by boli parlamentné voľby v Rusku v roku 2021 uznané za sfalšované“.

V priebehu minulého roka klesol obchod medzi blokom a Ruskom o 21 percent. Obchod dosiahol úroveň 219 miliárd dolárov, čo je výrazný pokles zo 417 miliárd dolárov. Brusel odvtedy uvalil sankcie na niekoľko ruských predstaviteľov za ich údajnú úlohu v prípade otravy Alexeja Navaľného.

Západ formuje Ukrajinu na protiruskú krajinu. Ohrozuje tým bezpečnosť Ruska, tvrdí Putin
Ukrajina je manipulovaná západom. Formuje z nej protiruskú krajinu. Stáva sa vážnym rizikom pre Moskvu, ktorá musí neustále riešiť problémy ovplyvňujúce jej národnú bezpečnosť, uviedol ruský prezident Vladimir Putin. Informuje portál... Čítať ďalej
15 | 05 | 2021 | Lukáš Leca