Edward Snowden: „Buďte opatrní, pretože niektoré veci, ktoré sa označujú ako konšpirácie, sú pravdivé“
19 | 05 | 2021 I Imrich Kovačič

Russell Brand nedávno urobil rozhovor s bývalým pracovníkom americkej výzvednej služby NSA Edwardom Snowdenom. Na portáli Humans are Free (Ľudia sú slobodní) zverejnil jeho prvú časť.



Nenechajme sa manipulovať médiami

Snowden v rozhovore spomína niečo, čo platí už niekoľko desaťročí. Niektoré veci, a podľa neho je ich naozaj veľa, ktoré sa označujú za konšpiračné teórie, sú v skutočnosti pravdivé. Vyzýva na opatrnosť a zdôrazňuje, že musíme začať využívať schopnosti kritického myslenia. Nenechať sa manipulovať médiami, ovládanými politikmi a oligarchiou.
Pôvod pojmu konšpiračný teoretik

Samotná fráza „konšpiračný teoretik“ sa oficiálne objavila v roku 1967 v materiáli CIA. Obsahoval pokyny ako manipulovať a riadiť verejnú mienku. Zdá sa, že to bolo prvýkrát, keď sa fráza "konšpiračný teoretik" začala aj verejne používať. Toto označenie bolo vybrané na označovanie jedincov, čo nesúhlasia s oficiálne stanovenými názormi. Takouto manipuláciou sa odvtedy tieto osoby vyčleňujú ako "nedôveryhodné".

Konšpirácie sa stávajú skutočnosťou. Únik covidu z laboratória už nie je len dezinformačná teória
08 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič

Na počiatku bol atentát na Kennedyho

Dokument bol vytvorený v dôsledku atentátu na JFK. Na verejnosti sa začali objavovať rôzne sprisahanecké teórie, ktoré polemizovali s oficiálnymi tvrdeniami a spochybňovali ich. Takáto reakcia verejnosti viedla k dôvodným obavám predstaviteľov moci. Usilovali sa získať mediálny priestor späť pod svoju kontrolu a zamedziť ďalšiemu šíreniu špekulácií.

Začalo sa tak následne čoraz viac uplatňovať označenie "konšpirácia" s cieľom zosmiešniť pôvodcov iných názorov a tvrdení, než aké boli prezentované oficiálnymi predstaviteľmi vlády. Dialo sa to aj bez ohľadu na okolnosť, do akej miery bola v tom čase spochybňovaná úvaha opodstatnená dôkazmi. Jednoducho bola zosmiešňovaná a označovaná ako konšpirácia.
Manipulácia a psychologická vojna

Zosmiešňovanie akéhokoľvek opačného tvrdenia alebo úvahy, navyše bez ohľadu na to, koľko dôkazov obsahuje, sa začalo stávať bežnou praxou médií. Táto manipulácia verejnosti pretrváva až po dnes. Zaužívaná technika sa tak stala nástrojom „psychologickej vojny“ a dnes je to už na dennom poriadku.

Odtajnené dokumenty z archívov CIA vo forme listu pracovnej skupiny CIA adresovanej riaditeľovi agentúry v tom čase detailne popisuje úzky vzťah, ktorý existoval medzi CIA a mainstreamovými médiami.

Konšpirácie sa stávajú skutočnosťou (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD

Predstavte si, aké to je dnes

V dokumente sa uvádza, že pracovná skupina CIA „má teraz vzťahy s reportérmi zo všetkých hlavných elektronických médií (rozhlas TV), tlačených novín, spravodajských týždenníkov a tlačových agentúr v krajine“. Dokument konštatuje, že práve táto činnosť CIA „nám pomohla otočiť vnímanie verejnosti niektorých nežiaducich článkov a informácií o ´zlyhaní spravodajskej služby´ na ´úspechy spravodajskej služby´". Rovnako to podľa záverov CIA "prispelo k upresneniu nespočetného množstva ďalších nevhodne publikovaných informácií“.

Ďalej tento dokument vysvetľuje aj to, ako CIA „presvedčila novinárov, aby odložili, zmenili, zadržali alebo dokonca zrušili svoje články, ktoré by mohli nepriaznivo ovplyvniť záujmy národnej bezpečnosti alebo ohroziť zdroje a metódy práce CIA“.

Národná bezpečnosť sa dnes podľa názoru Edwarda Snowdena stala zastrašujúcim pojmom na ospravedlnenie prijatých opatrení, ako aj utajenia niektorých skutočností. Tvrdí, že tie CIA vykonáva tieto aktivity pod zámienkou "dobrého úmyslu" a médiá manipuluje k zosmiešňovaniu všetkého, čo ohrozuje určité vládne, podnikové alebo politické programy.

Juliana Assangea pomaly mažú zo zoznamu živých (Dmitrij Sedov)
Komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
30 | 11 | 2019 | Preklad: Redakcia HD


"To je dôvod, prečo sú ľudia ako Julian Assange, myslím si, umlčaní a uväznení. Sú to hrdinovia modernej doby." Argumentuje Snowden.

V súčasnosti sú nekontrolované informácie hrozbou. Najmä informácie, ktoré odhaľujú neetické a nemorálne kroky vlády.

Jedným z najlepších príkladov predchádzajúcich konšpirácií, ktoré sa ukázali ako pravdivé, môže byť masový dohľad, ktorý odhalil Snowden a ďalší pred ním. Jedným z príkladov by mohol byť zámerne manipulovaný akože terorizmus, riadený pod falošnou vlajkou.

"Je ich veľa a tento typ psychologickej vojny a túžba manipulovať s vedomím človeka, ktorú možno tiež považovať za konšpiračnú teóriu, stále trvá." dodáva Snowden.

Dobrá správa je, že ľudia sa „prebúdzajú“ a začínajú rozoznávať tento typ manipulácie s informáciami. Rovnako ako 11. september, aj covid pandémia poslúžila v skutočnosti iba ako katalyzátor spochybňovania ľudských návykov a toho, prečo sme žili tak, ako sme žili. Čaká nás teda iný život, ktorý nám teraz idú nanútiť?

Očkovacie pasy sú iba vernostné karty marketingu s vakcínami
Načo sú nám očkovacie pasy, keď sme očkovaní? Kto ich vlastne potrebuje? Čítať ďalej
18 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič