Zopakujeme si očkovanie už v roku 2022?
18 | 05 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Odborníci poukazujú na ďalšie mutácie koronarírusu a pokles imunity pár mesiacov po zaočkovaní. Nová rozsiahla štúdia z Talianska ukazuje, aká dôležitá je už prvá dávka vakcíny, píše dw.com.



Vírusu sa už nezbavíme

„Vírus nás už neopustí,“ – uviedol predseda nemeckej Stálej očkovacej komisie (Stiko) Thomas Mertens v rozhovore pre noviny mediálnej skupiny Funke. Ľudia musia počítať s tým, že na budúci rok by si opätovným zaočkovaním mali obnoviť ochranu proti koronavírusu. Mertens poukázal na to, že výrobcovia už pracujú na modifikovaných vakcínach, ktoré majú byť účinné proti relevantným, v súčasnosti známym mutáciám.



Uvažuje sa nad treťou dávkou

Podľa šéfa Stiko je tiež možné, že ochrana proti koronavírusu v jednotlivých skupinách už klesá, alebo je všeobecne príliš slabá. Môže to mať vplyv na jednotlivé vekové skupiny, alebo ľudí s určitými predchádzajúcimi ochoreniami. Môže sa stať, že v prípade pacientov, ktorých imunitná obrana sa podporuje liekmi, bude z krátkodobého hľadiska nevyhnutné podať aj tretiu dávku vakcíny, tvrdí Mertens.


Cestovanie napriek pandémii: Čo platí a na čo si treba dať pozor
Čoraz viac krajín sa pripravuje na turistov zo zahraničia. Vstupenkou jenegatívny test PCR, alebo zaočkovanie proti COVIDu-19. Čo platí v ktorých krajinách, zisťoval Business Insider. Čítať ďalej
18 | 05 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Karl Lauterbach (SPD): Ochrana vydrží asi šesť mesiacov

Karl Lauterbach, nemecký politik SPD, ktorý sa venuje oblasti zdravotníctva, očakáva, že imunita vydrží približne šesť mesiacov po očkovaní proti koronavírusu. Ako povedal v rozhovore pre nemecké noviny, s „oživením“ očkovania by sa mohlo uvažovať už na jeseň tohto roka. 


Ak by sa v Nemecku rozšírili mutácie, proti ktorým súčasné vakcíny nie sú také účinné, bude pravdepodobne potrebné začať s adaptovanou vakcínou skôr. Vakcíny od spoločností AstraZeneca a Johnson & Johnson nie sú totiž tak dobré proti juhoafrickému variantu.



Už prvá dávka významne znížila šírenie infekcie

Rozsiahla štúdia z Talianska ukazuje, aká dôležitá je už prvá dávka vakcíny. Počet prípadov infekcie u ľudí očkovaných proti koronavírusu masívne poklesol do piatich týždňov od prvej dávky. V tejto skupine sa podľa nemeckého Národného inštitútu zdravia vyskytlo o  80 percent menej infekcií  35 dní po prvom očkovaní vakcínou od spoločností BioNTech / Pfizer, Moderna alebo AstraZeneca. 


Počet hospitalizácií v nemocnici klesol o 90 percent, počet úmrtí o 95 percent. To platí pre všetky vekové skupiny, rovnako pre mužov i ženy. Nemeckí vedci v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva preskúmali údaje 13,7 milióna ľudí očkovaných v krajine, dodáva dw.com.


Očkovacie pasy sú iba vernostné karty marketingu s vakcínami
Načo sú nám očkovacie pasy, keď sme očkovaní? Kto ich vlastne potrebuje? Čítať ďalej
18 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič