O miliardovom navýšení rozpočtu dnes parlament rokovať nebude. Sulík opäť nesúhlasí s Matovičom
18 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Deficit sa, zatiaľ, navyšovať nebude. Teda nie žeby boli na vine poslanci parlamentu, ktorí navýšenie výdavkov neodsúhlasili, ale dôvod je celkom prozaický – nedohodli sa Matovič so Sulíkom.  


Od dnes malo pokračovať v parlamente rokovanie o navýšení deficitu štátneho rozpočtu o približne 3,5 miliardy eur v skrátenom konaní, ako to chce minister financií Igor Matovič, no napokon z toho nič nebude. Dôvodom je podľa portálu aktuality.sk to, že sa na tom nedohodli na koaličnej rade nedohodli lídri dvoch najsilnejších koaličných strán.
Rokovania o navýšení deficitu štátneho rozpočtu sa posúvajú o týždeň

S rokovaním v skrátenom konaní mala problém koaličná SaS a jej šéf Richard Sulík, podľa ktorých majú málo času a informácií, aby zodpovedne mohli rozhodnúť o tomto kroku. Na stranu Igora Matoviča sa, naopak, postavilo hnutie Sme Rodina. Minister práce a podpredseda hnutia Milan Krajniak totiž vyhlásil, že miliardy vláda na štátnom účte má, a tak teda o nové zadlženie nepôjde a táto čiastka sa vlastne len presunie z minuloročného rozpočtu, kedy sa neminula.

Svojho šéfa bránil v diskusnej relácii TV Markíza Na telo aj poslanec OĽaNO György Gyimesi, ktorý povedal, že značná väčšina nových rozpočtových výdavkov už boli schválené v parlamente, a tak teraz to má v parlamente dostať len akúsi „oficiálnu pečiatku“. Parlament by tak mal pokračovať v rokovaní až budúcu stredu 26. mája. Na koalíciu tak dovtedy čakajú vážne rokovania nielen o štátnom rozpočte, ale aj kolúznej väzbe, ktorá rozhádala strany Za ľudí a hnutie Sme rodina, presnejšie ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú a šéfa parlamentu Borisa Kollára. Podľa informácií portálu aktuality.sk sa v tomto prípade obe strany blížia ku kompromisu.

"Kde a u koho sú tie miliardy, ktorými vláda rekordne zadlžila Slovensko?" pýta sa Kamenický
"Matovič a Heger enormne zadlžili Slovensko a musia to napraviť! Táto vláda toho však nie je schopná," píše exminister financií Ladislav Kamenický. Čítať ďalej
29 | 04 | 2021 | Ivan Brožík