Covid pas – Pre Francúzsko sú Čínske a ruské vakcíny zatiaľ vylúčené
17 | 05 | 2021 I Gabriela Fedičová

Francúzsky tajomník Clément Beaune uviedol, že Covidový pas EÚ bude len pre schválené vakcíny. K zladeniu dôjde okolo 20. júna. Pri rokovaniach krajín EÚ budú dolaďovať ešte problémy s karanténou. Čínske a ruské vakcíny sú zatiaľ vylúčené.


„Covidový pas bude dokladovať dokončené očkovanie proti Covidu 19, aj negatívny PCR test počas uplynulých 48 hodín. Od 9. júna umožní účasť na zhromaždeniach viac ako 1 000 osôb. K zladeniu na úrovni EÚ dôjde okolo 20. júna.
Covid pas bude formou aplikácie, alebo papierový

Covid pas bude rovnaký na festivaly, ako aj na cestovanie. Formou aplikácie, alebo papierového dokladu. Bude platiť od Paríža po Atény či od Madridu po Berlín, píše portál Trend.
Čínske a ruské vakcíny sú prinajmenšom zatiaľ vylúčené

„Uznávať sa bude iba očkovanie vakcínami už schválenými v EÚ. Prípravkami firiem Pfizer / BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson. Čínske a ruské vakcíny sú zatiaľ vylúčené.“ Vyjadrenie štátneho tajomníka Francúzska Beauna, prináša Trend.

Chystáte sa do Veľkej Británie? Už iba ako turisti
15 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová

Maďarsko ostáva zatiaľ vylúčené

Podľa portálu Trend sa registrovanými vakcínami EMA očkuje ruským prípravkom Sputnik V a vakcínami čínskych firiem Sinopharm a Cansino Biologics v Maďarsku. Ide o jedinú krajinu v EÚ. Ich používanie zatiaľ neodporučila Európska agentúra pre lieky (EMA). Okrem toho sa aplikujú aj preparáty spoločnosťou Pfizer / BioNTech, Moderna a AstraZeneca.
Karanténa zatiaľ nevyriešená

Niektoré krajiny, napríklad Dánsko, totiž naďalej požadujú od prichádzajúcich, aby zotrvali desať až 14 dní v izolácii, iné sa zase nevyjadrili. Štátny tajomník by bol pre zladené zrušenie povinnej karantény v rámci celej únie pre držiteľa covidového pasu, ktorý potvrdzuje imunitu,“ píše portál Trend.

Vo Francúzsku sú PCR testy zadarmo. EÚ parlament žiada, aby boli po celej Európe všetky testy zadarmo. Alebo aby sa od leta zladila cena a bola prijateľná pre všetky krajiny.

Streľba v Liberci si vyžiadala dve obete na životoch
Dve osoby prišli o život následkom nedeľňajšej streľby v českom meste Liberec. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz. Čítať ďalej
17 | 05 | 2021 | tasr


.