"Ruský Roswell" - supertajný vojenský polygón Kapustin Jar má v týchto dňoch 75 rokov
16 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

Štvrté ústredné medzidruhové skúšobné stredisko Ruskej federácie Kapustin Jar v Astrachánskej oblasti oslávilo 75. výročie. Práve v tomto objekte sa testovali prvé sovietske balistické rakety a boli vypustené prvé kozmické lode, ktoré človeku otvorili cestu do vesmíru. Objavili sa tu aj prvé ruské zmienky o UFO nad vojenskými základňami Sovietskeho zväzu.


"V roku 1972 bolo testovacie miesto ocenené Radom červenej hviezdy za úspešné testy raketových systémov prvej a druhej generácie." Pripomína web vpk.name.

Ruská raketa Sarmat zasiahne z územia federácie akékoľvek miesto na zemi
V roku 2021 sa uskutočnia tri testy ruských balistických rakiet Sarmat. Podľa zdrojov z vojensko-priemyselného komplexu prvý raketový pluk nimi bude vybavený a uvedený do bojovej pohotovosti koncom roka. Čítať ďalej
05 | 05 | 2021 | Ivan Brožík

Najtajnejšie z utajovaných miest v Rusku

Štruktúra testovacieho miesta Kapustin Jar zahŕňa vedecké a testovacie systémy vybavenia strategických raketových síl, raketových síl a delostrelectva, síl protivzdušnej obrany leteckých a pozemných síl.

Štátne ústredné medzidruhové skúšobné stredisko Kapustin Jar je dnes jediný výskumný komplex s vysokým vedeckým a technickým potenciálom. S rozvinutou experimentálnou a technickou základňou, priaznivými klimatickými podmienkami. S územím a vzdušným priestorom, ktoré umožňujú testovanie a spoločný vývoj zbraňových systémov ozbrojených síl Ruskej federácie.

V súčasnosti je dokončená modernizácia komplexu s cieľom zabezpečiť testovanie najnovších druhov zbraní.
Strategická kóta

Stredisko Kapustin Jar vzhľadom na rozsah, geografické umiestnenie, jedinečné testovacie trasy a infraštruktúru hrá kľúčovú úlohu pri testovaní pokročilých zbraní, moderných komplexov a systémov v záujme všetkých zložiek ozbrojených síl. "Možnosti komplexu dovoľujú v budúcnosti vykonávať testy najnovších zbraní, ktoré posilňujú obranu krajiny", informuje Skupina pre podporu informácií strategických raketových síl.

Zdesenie v štáboch NATO a USA - ruská raketa Avangard dosahuje rýchlosť 27 Macha (video)
Testy ruského hypersonického komplexu Avangard už dávnejšie spôsobili medzi krajinami Severoatlantickej aliancie skutočnú paniku. Obavy NATO z tejto rakety sú plne oprávnené. Žiadna krajina na svete nemá takú zbraň. Prečo sa USA tak bojí tejto... Čítať ďalej
24 | 02 | 2021 | Ivan Brožík

Ruská oblasť 51

Lokalite Kapustin Jar sa hovorí "ruský Roswell" alebo "ruská Oblasť 51". A aj tu došlo k niekoľkým zaujímavým UFO prípadom. Dokonca vrátane jednej havárie.

Základňa bola založená rok po druhej svetovej vojne, 13. mája 1946. A to ako raketová strelnica. Jej rozmery sú cca 100 x 60 km. Najprv sa tu skúšali ukoristené nemeckej rakety V-2. Testované tu boli aj vlastné sovietske rakety. Častým hosťom strediska boli napríklad sovietski inžinieri Sergej Koroľov alebo Valentin Petrovič Gluško. Až do založenia kozmodrómu Bajkonur (1955) bol Kapustin Jar jediným miestom skúšok balistických rakiet v Sovietskom zväze. Vyvíjali sa tu aj jadrové zbrane. A v 60. rokoch tu prebiehali skúšky programu Kosmos.
UFO ako nad Roswellom

V okolí Kapustin Jari bol hlásený aj celý rad stretnutí s UFO.

Zrejme najzaujímavejší prípad sa odohral 19. júna 1948 (aj keď niektoré zdroje hovoria aj o 16. júni). Na radare základne sa objavili akési podivné zmätené signály. Potvrdili to aj piloti dvoch stíhacích lietadiel MiG-15, ktorí pozorovali neidentifikovaný lietajúci objekt v tvare cigary. A tak boli vedením základne vyzvaní, aby ho zostrelili. Medzitým z objektu vyšiel oslepujúci lúč, ktorý jedno z lietadiel zasiahol. Druhý pilot sa lúču vyhol, a tak zaútočil. Vystrelil raketu, ktorá objekt zasiahla. Havarovaný objekt bol prenesený na základňu. A od toho času sa tu traduje, že keď niekde na území Sovietskeho zväzu došlo k havárii UFO, boli jeho trosky prevezené práve sem, do podzemia základne, kde boli uschované a ďalej skúmané.

(Medzititulky red. HD.)

Burevestnik je inteligentná raketa, dokáže lietať okolo Zeme aj štyri roky, kým zaútočí (video)
Moskva testuje podzvukový raketový systém s jadrovým pohonom. Ide o novú raketu 9M730 Burevestnik. známu aj ako Ruský tomahavk. Má globálny dosah. Dokáže lietať okolo Zeme štyri roky a umožní útoky z neočakávaných smerov. Raketa bude vypustená v... Čítať ďalej
01 | 03 | 2021 | Ivan Brožík