Záborská návrhom na prijatie uznesenia o interrupciách údajne porušila koaličnú zmluvu
14 | 05 | 2021 I Diana Zaťková

Skupina konzervatívnych poslancov z OĽaNO na čele s Annou Záborskou predložila návrh, no koaličných partnerov o tom neinformovala. Tým poslanci údajne porušili koaličnú zmluvu. Návrh bol predložený bez toho, aby bol prerokovaný na koaličnej rade, čo je porušenie koaličnej zmluvy, píše portál startitup.sk.


Podľa Akutality.sk Záborská a jej kolegovia navrhujú, aby parlament prijal uznesenie k správe Európskeho parlamentu. Správu z europarlamentu vypracoval chorvátsky europoslanec Predrag Matić pre Výbor pre práva žien a rodovú rovnosť.
EÚ verzus Slovensko

Jej predmetom je sexuálne zdravie žien v EÚ, reprodukčné práva i ľudské práva. Správa navrhuje, aby ženy v členských krajinách EÚ mali ľahký prístup k antikoncepcii a interrupcii.

„Keďže v niektorých členských štátoch stále platia zákony, ktoré zakazujú umelé prerušenie tehotenstva s výnimkou prísne vymedzených okolností, a ženy sú tak nútené vyhľadávať nelegálne služby umelého prerušenia tehotenstva, cestovať do iných krajín alebo donosiť dieťa proti svojej vôli, čo je porušením ľudských práv a formou rodovo motivovaného násilia,“ píše sa napríklad správe.

Ústavná súd dostal podanie od prezidentky k ústavnosti referenda, rozhodne do 60 dní
Ústavný súd (ÚS) SR vo štvrtok dostal podanie od prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorá žiada o posúdenie ústavnosti predmetu navrhovaného referenda o skrátení volebného obdobia Národnej rady (NR) SR. „Plénum Ústavného súdu rozhodne o danej veci v... Čítať ďalej
13 | 05 | 2021 | tasr


Záborská ako konzervatívne ladená kresťanka má, pochopiteľne, výhrady. Preto navrhuje, aby slovenský parlament odkázal tomu európskemu, že ide o kompetencie jednotlivých krajín. Akutality.sk uvádzajú, že pod návrhom sú podpísaní aj ďalší konzervatívni poslanci ako Mária Šofranko, Richard Vašečka a podobne.

Strany SaS a Za ľudí potvrdili, že o aktivitách Záborskej nevedeli a žiadajú návrh stiahnuť. Ak to neurobí, budú to riešiť na koaličnej rade.

Ak nie ste testovaní, nemôžu vás diskriminovať - pre vládu a jej poskokov totiž neexistujete
"Nuž, zúčastnili sme sa, ale slovo sme nedostali. Nebyť pani Pirošíkovej a pani Ballaschovej, tak by sme sa cítili iba ako na konferencii o náuke viery. Veríme v to, veríme v hento a všetci, čo neveria, choďte preč, lebo toto nie je téma, o ktorej... Čítať ďalej
13 | 05 | 2021 | Ivan Brožík