USA: Obyvateľov Ohia motivujú k očkovaniu lotériou o milión dolárov
13 | 05 | 2021 I tasr

Obyvatelia v americkom štáte Ohio, ktorí sa dajú zaočkovať proti novému druhu koronavírusu, sa budú môcť  zapojiť do lotérie o milión dolárov. Mladší zaočkovaní občania budú môcť získať aj vysokoškolské štipendium. V snahe motivovať verejnosť, aby sa prišla dať zaočkovať, to oznámil v stredu guvernér štátu Ohio Mike DeWine, ktorého citovala agentúra AP. 


Tento krok prichádza v čase, keď guvernéri, zdravotnícke úrady či lídri rôznych komunít prichádzajú s kreatívnymi nápadmi, prostredníctvom ktorých chcú ľudí motivovať k očkovaniu. Patria medzi nich napríklad finančné stimuly či možnosť pozrieť sa do šatní tímov amerického futbalu.

Dospelí, ktorí dostali najmenej jednu dávku protikoronavírusovej vakcíny, sa tak od 26. mája budú môcť každú stredu počas piatich týždňov zapojiť do lotérie, v ktorej sa bude súťažiť o výhru v hodnote milión dolárov. Štát tiež náhodne vyžrebuje piatich zaočkovaných mladistvých do 18 rokov, ktorí získajú štvorročné štipendium na Ohijskej štátnej univerzite (OSU). To im pokryje náklady na školné či ubytovanie, píše AP.

Podľa republikánskeho guvernéra budú peniaze určené do tejto lotérie pochádzať z existujúceho federálneho balíka určeného na obnovu po pandémii. Kritici z tábora demokratov však tvrdia, že "použitie peňazí z balíka určeného na pomoc po pandémii je hrubým zneužitím verejných zdrojov, ktoré by inak mohli byť použité v reakcii na túto prebiehajúcu krízu". "Viem, čo niektorí môžu povedať: DeWine, si šialený! Táto tvoja miliónová lotéria je zbytočnou stratou a plytvaním peňazí," povedal DeWine. Zároveň dodal, že "v čase, keď sú už vakcíny ľahko dostupné, sú skutočnou stratou životy stratené v dôsledku ochorenia COVID-19".

Biely dom ani americké ministerstvo financií na DeWineove plány bezprostredne neregovali.

Do utorka zaočkovali potrebnými dávkami protikoronavírusovej vakcíny viac ak 4,2 milióna obyvateľov Ohia, čo predstavuje zhruba 36 percent tamojšej populácie. Najmenej jednou dávkou tam zaočkovali približne 42 percent ľudí. Ako však pripomína agentúra AP, záujem o očkovanie sa v posledných týždňoch znížil.

Nezávislá správa: Pandémii sa dalo zabrániť, no WHO je pomalá a nedôrazná
12 | 05 | 2021 | Diana Zaťková