Neuveriteľné! Českí piráti nechcú uvádzať pohlavie v občianskom. Vraj je to zbytočné
10 | 05 | 2021 I Imrich Kovačič

V občianskom preukaze by mali byť len údaje potrebné pre identifikáciu osoby. Pohlavie vraj medzi ne nepatrí, tvrdia podľa iDnes českí piráti.


Takýto návrh na ochranu osobných údajov predložil pirátsky poslanec Ondřej Profant parlamentnému Výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Ten už schválil požiadavku EÚ na zavedenie biometrických údajov do občianskych preukazov.
Keď vzhľad ľudí nezodpovedá ich pohlaviu...

"Pohlavie uvedené v občianke v praxi nenapomáha identifikácii ich držiteľov. Niekedy je to práve naopak, keď vzhľad ľudí nezodpovedá bežnej predstave o mužoch a ženách, a tak vznikajú zbytočné nedorozumenie," okomentoval návrh Profant.

Podotkol, že vypustenie pohlavia umožňujú aj medzinárodné štandardy, podľa ktorých sa doklady vydávajú. "Návrh tak ide v súlade s trendom, keď do fyzických dokladov uvádzame len skutočne identifikačne potrebné údaje. Ostatné špecifické osobné údaje je možné pre konkrétne prípady pripojiť elektronicky," dodal.

Snowden si podal reportérku Bieleho domu: "Ak si myslíte, že vláda neklame, mám pre vás zlé správy"
09 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


"Osobne mi to neprekáža. Väčšinou to ide poznať aj bez občianskeho, "uviedol k tomu podpredseda výboru Jiří Dolejš z KSČM. Ako podotýka Jana Mráčková Vildumetzová za ANO, podpredsedníčka výboru, niekomu na občianskom preukaze môže prekážať fotografia, inému nepriame uvedenie veku, ďalším spomínané pohlavie alebo majú problém s čipom.

"Nemyslím si však, že je to zásadná téma. Za oveľa dôležitejšie považujem, aby aj naďalej mohli ľudia na občiansky cestovať a aby si ho mohli vybaviť rýchlo a tam, kde sa práve zdržujú, "uviedla.
Občianske preukazy s odtlačkami prstov ešte tento rok?

Ako uviedol napríklad hovorca Ligy ľudských práv Dan Petrucha, vypustiť údaj o pohlaví z občianskeho preukazu dáva zmysel aj vzhľadom na to, že sa stále viac ľudí identifikuje inak než ako muži či ženy.

Návrh zákona o občianskych preukazoch bol predložený primárne kvôli požiadavke EÚ na zavedenie biometrických údajov do identifikačných dokladov používaných na cesty po Európe. Ten prešiel a ľudia by tak už tento rok mohli dostávať občianske preukazy s čipmi, ktoré by obsahovali odtlačky ich prstov.

Elita už ani netají, že chce zo sveta urobiť digitálny koncentračný tábor
„Teraz už nestojí otázka tak, či nám hrozí celosvetový digitálny koncentračný tábor. Už je najvyšší čas začať niečo robiť, aby sme sa raz ozaj nestali jeho väzňami,“ varuje známy ruský ekonóm Michail Chazin. Uviedol... Čítať ďalej
09 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič


Súčasťou občianskych preukazov bude tiež musieť byť aj strojovo čitateľná časť, aby spĺňali minimálne bezpečnostné normy v podobe, ako ich stanovuje Medzinárodná organizácia pre civilné letectvo.
Ani rodinný stav, ani tituly

Údaje na občianskych preukazoch prešli zmenami už v roku 2012. Predtým povinné údaje o rodinnom stave sa stali dobrovoľnými. "Nesúvisí bezprostredne s identifikáciou občana. Okrem toho bol v minulosti verejnosťou kritizovaný a ľudia si ho nepriali vo svojich občianskych preukazoch uvádzať, "vysvetlilo vtedy ministerstvo vnútra.

Na preukazoch tiež už nie sú zapísané mená detí, manželov, manželiek ani registrovaných partnerov a partneriek. Zostala však možnosť zvoliť si, či záujemca chce mať na preukaze vysokoškolský titul.

Od roku 2022 sa do občianskych preukazov nebudú zapisovať rodné čísla. Česko od nich ustupuje najmä kvôli bezpečnosti. "Rodné číslo v sebe obsahuje rad informácií, ktoré sú svojou povahou osobného charakteru. Z čísla možno zistiť dátum narodenia, tiež pohlavie, miesto narodenia. To je to číslo za lomkou," vysvetlil v rozhovore námestník pre legislatívu, štátnu správu a územnú samosprávu Petr Maškrtný. Dodal, že na preukazoch sa budú objavovať nové identifikátory.
Nemecko, Taliansko a najnovšie aj Holandsko

Chýbajúca kolónka pohlavia v dokumentoch nie je v Európe žiadnou novinkou. Napríklad Nemecko, Taliansko či Srbsko ju v dokumentoch ani nikdy nemali. Podobnú legislatívu potom vlani prijalo Holandsko. V najbližších piatich rokoch tak z občianskych preukazov Holanďanov zmizne označenie pohlavia a súčasť vládneho plánu je odstrániť kolónku pohlavia všade tam, kde je to možné.

Duchovná degradácia Ameriky sa zrýchľuje (Svjatoslav Kňazev)
Komentár Svjatoslava Kňazeva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | Iveta Machová


Tento krok vítajú organizácie podporujúce práva LGBT+ menšiny, ktoré uvádzajú jeho výhody pre transgender, intersex či nebinárnch ľudí. "Tí majú v občianskom preukaze často uvedené pohlavia, ktoré nezodpovedá ich identite a vzhľadu, a tak spôsobuje problémy v každodennom živote napríklad na poštách, úradoch a ďalších miestach," vysvetlil Profant, ktorý je zároveň spoluautorom pozmeňovacieho návrhu k matričnému zákonu. Nová úprava by mala zrušiť povinnú kastrácii trans ľudí pri úradnej zmene pohlavia.

Ako podotýka agentúra Reuters, pohlavie sa na rodných listoch začalo objavovať v 19. storočí za vlády Napoleona Bonaparta. Panovník vtedy chcel vedieť, "s koľkými vojakmi môže do budúcnosti počítať".
Kým časť európskych krajín teda v súčasnosti speje k zákonným zmenám o uverejňovaní pohlavia, niektoré krajiny sa prikláňa na druhú stranu ku konzervatívnym a pravicovým kampaniam proti tomu, čo nazývajú "rodovú ideológiou".

V Maďarsku napríklad vlani prešiel zákon, ktorý zakázal úradnej registrácii zmeny pohlavia a právne uznanie novej identity transgender ľudí. Americký štát Idaho zase trans ľuďom zabránil zmeniť si pohlavie na rodných listoch.

Sulík: "Matovič si reformy predstavuje ako Hurvínek válku, proste len strieľa od boku"
Hosťami diskusnej relácie Na telo televízie Markíza dnes boli hosťami Richard Sulík (SaS) a Juraj Blanár (Smer). Na pretras prišla, okrem iného, aj téma o pripravovanej Matovičovej daňovo-odvodovej reforme a Sulík to okomentoval jednoznačne:... Čítať ďalej
09 | 05 | 2021 | Diana Zaťková