Prezidentka Zuzana Čaputová - štátnička alebo iba majsterka banalít?
30 | 04 | 2021 I Aneta Leitmanová
Je prezidentka Zuzana Čaputová naozaj političkou alebo iba majsterkou politických banalít? Nech už je hlavou štátu ktokoľvek, treba k nej či k nemu pristupovať s náležitou úctou. Nechajme preto prehovoriť samu Zuzanu Čaputovú.
Prezidentka na Facebooku 1:


"Všetkých ich však spája obava zo zajtrajška. Verím, že situácia sa výrazne zlepší aj vďaka očkovaniu. Potreba kompenzovať straty z tohto obdobia a dodať ekonomike impulz na rozvoj a modernizáciu je preto veľkou úlohou dneška a hovorím o nej pri každom stretnutí s príslušnými členmi vlády."



Prezidentka na Facebooku 2:


"Navštívila som pracovníčky a pracovníkov v prevádzkach, ktoré boli vzhľadom na pandémiu dlhšie obdobie zatvorené – v gastre, v službách a v maloobchode. Všetci sa radujú z návratu do práce a veľmi sa tešia na svoje zákazníčky a klientov. Veľa však za uplynulé obdobie aj stratili. Niektorým sa príjem znížil tak, že bez pomoci svojich rodín by neprežili. Ďalší minuli všetky úspory, ktoré si odkladali niekoľko rokov alebo sa museli zadlžiť."



Prezidentka na Facebooku 3:


"Privítala som iniciatívu ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka na pravidelné stretnutia troch najvyšších ústavných činiteľov k zahraničnej politike. Žijeme dobu bohatú na udalosti, kedy je potrebné nielen zaujať jasný postoj, ale ho aj verejnosti vysvetliť. Nemusíme na všetko nazerať rovnako, dôležité je, aby naše rozhodnutia spájal spoločný cieľ: najlepší záujem našej krajiny. Ten neodráža len možné okamžité zisky, ale aj záväzok chrániť naše hodnoty a bezpečnosť, aj s partnermi v Európskej únii a NATO. Platí pritom, že spoluprácu a solidaritu, o ktorú sme sa aj my v kritickej situácii uchádzali, dostaneme späť v miere, v akej ju my dokážeme prejaviť, keď sú v ťažkostiach naši partneri."



Prezidentka v podcaste Zjednotená krajina:

"Zodpovednosť za vypovedané slovo v pozícii prezidentky je násobne väčšia , ako slovo vypovedané, keď som v tejto pozícii nebola. A to je vážna vec, je to zodpovednosť, ktorú nesiem, ktorú si musím uvedomovať. Takže to nemá znamenať, že prezidentka by nemohla byť aktívna, čo ku mne proste patrí a snažím sa aktívna byť na mnohých frontoch, až si to teda musím strážiť kvôli vlastnému zdraviu. Ale keď hovoríme o istej zdržanlivosti, tak iba vyslovene v tom, akým spôsobom sa verejne vyjadrujem, alebo teda po veľmi prísnom zvažovaní toho, aký krok kedy urobím.”
Otázka na záver?

Tak čo poviete, hovorí ústami Zuzany Čaputovej štátnička alebo majsterka politických banalít? Odpoveď je na každom z vás.