Poslanci Osuský a Stančík ušli z rokovania parlamentného výboru o vyhostení diplomatov
30 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

"Zaujímame postoje miesto toho, aby sme stáli". Znie jedna myšlienka z Krylovej pesničky Demokracie. Aj naši poslanci sú takí - v postojoch vyhlasujú, ako schvaľujú vyhostenie ruských diplomatov. No keď sa za svoje postoje majú argumentačne postaviť na parlamentnom výbore, ujdú.


"Vo štvrtok mali byť dve schôdze Zahraničného výboru NR SR. Jeho druhá mimoriadna schôdza sa mala venovať dôvodom vyhostenia troch ruských diplomatov z územia Slovenskej republiky," navodzuje tému portál davdva.sk.

Špaček: Prečo sme za vojenské zločiny zo Slovenska nevyhostili aj západných diplomatov?
Vyhostenie ruských diplomatov zo Slovenska vzbudzuje stále veľký rozruch. Tomáš Špaček zo vznikajúceho hnutia Republika sa však v statuse pýta, prečo Slovensko nepostupovalo rovnako aj v prípade Izraela, Spojených štátov, Francúzska či Veľkej... Čítať ďalej
27 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik

Útek od vlastných postojov

„Kým na prvom rokovaní bol výbor uznášaniaschopný, tak hneď po jeho skončení dvaja koaliční poslanci P. Osuský a A. Stančík doslova ušli. Tým pádom sa výbor stal neuznášaniaschopný, a preto sme o vyhostení diplomatov nemohli rokovať,“ konštatoval podľa portálu davdva.sk predseda výboru Marián Kéry. „Nechápem, prečo sa koalícia bála rokovať o svojich krokoch, ktoré robí v zahraničnej politike. Zaujímali nás dôvody rozhodnutia vyhostiť ruských diplomatov zo Slovenska.“ Doplnil.
Nemajú argumenty, iba pózy

Týmto vládna koalícia potvrdila, že nemá argumenty, ktorými by zdôvodnila tento unáhlený krok slovenskej diplomacie. Vyjadrovať solidaritu s Českou republikou, ktorá ešte stále po šiestich rokoch nemá uzavreté vyšetrovanie a na jej najvyššej politickej aj ústavnej úrovni má rôzne postoje k tejto téme, to bolo podľa mňa nepremyslené. A v tomto kontexte pokladám vyhostenie troch diplomatov za neodôvodnené poškodzovanie národno-štátnych záujmov Slovenskej republiky vo vzťahu k Ruskej federácii. Preto si kladiem otázku, komu toto prospeje?“ Pýta sa podľa davdva.sk Juraj Blanár.
Kam sa stratilo sebavedomie?

Web davdva.sk končí článok konštatovaním: "Obaja poslanci Národnej rady SR J. Blanár a M. Kéry, ktorí iniciovali mimoriadne rokovanie zahraničného výboru, sú presvedčení, že takéto konanie slovenskej diplomacie je pre Slovenskú republiku poškodzujúce. Strana SMER – sociálna demokracia zdôrazňuje, že Slovenská republika musí robiť svoju zahraničnú politiku sebavedomo a vyvážene na všetky štyri svetové strany."

(Medzititulky red. HD.)

Soročinová: Vyhostenie ruských diplomatov je prejavom nesuverénnosti vlády SR, nie solidarity
Podľa odborníčky na diplomatické vzťahy a protokol Moniky Sofii Soročinovej by vyhostenie troch diplomatických pracovníkov veľvyslanectva Ruskej federácie (RF) v Bratislave malo byť riadne prešetrené. Uviedla to v rozhovore pre český Sputnik... Čítať ďalej
25 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič