V Bulharsku vybuchla zbrojovka. "Bulhari asi chcú pretromfnúť Čechov," myslí si Lavrov
29 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

V bulharskej zbrojovke Arcus v meste Lyaskovets včera vznikol požiar. Došlo k nemu v rovnaký deň, keď Bulhari označili šesť ruských občanov ako podozrivých nielen z výbuchov v továrňach ale aj z pokusu o vraždu, informuje portál sputnik.cz.


K požiaru v Ljaskovci došlo v rovnaký deň, kedy bulharská prokuratúra oznámila, že šesť ruských občanov je podozrivý z výbuchov v továrňach a skladoch v Bulharsku. Traja z nich boli obvinení z pokusu o vraždu bulharského obchodníka Emilijana Gebreva.

Počas desiatich rokov došlo v skladoch a podnikoch zneškodňujúcich výbušniny a vyrábajúcich zbrane a strelivo k niekoľkým výbuchom. V štyroch z týchto prípadov zistili vyšetrovatelia zhodu.
Lavrov zavtipkoval

V niektorých skladoch boli uchovávané zbrane pre Gruzínsko a Ukrajinu. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v reakcii na vyhlásenie Bulharska uviedol, že Sofia sa rozhodla pretromfnúť Čechov.

Rusko a ISIS sú našimi najväčšími nepriateľmi, tvrdí Gruzínsko
29 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


"Za posledných desať rokov bulharská strana buď nič nevedela a až teraz, po tom, čo v Česku náhle spozorneli kvôli udalostiam z roku 2014, sa rozhodla pretromfnúť aj Čechov a pozrieť sa oveľa hlbšie do historickej retrospektívy, alebo o tom všetkom vedeli, ale z nejakého dôvodu to nezverejňovali," povedal Lavrov počas tlačovej konferencie.

Dodal, že Rusko tak nakoniec môžu obviniť aj z vraždy arcivojvodu Františka Ferdinanda v roku 1914.
Prvá bola Praha

Ako prvá obvinila Moskvu z účasti na incidentoch v skladoch zbraní Praha. České úrady uviedli, že ruské tajné služby zorganizovali v roku 2014 výbuch v muničnom sklade vo Vrběticích, a vyhostili zamestnancov ruského veľvyslanectva v Prahe.

To zabolí, ruská diplomatka Čechom aktuálne pripomenula ich Karla Čapka
Ruské ministerstvo zahraničia komentovalo vyhlásenie českých orgánov, ktoré sa poďakovali Veľkej Británii, Estónsku, Lotyšsku a Litve za solidaritu pri diplomatickej konfrontácii s Moskvou. Čítať ďalej
28 | 04 | 2021 | Ivan Brožík


To vyvolalo odvetnú akciu Ruska, ktorá následne vyústila v diplomatický škandál. Zároveň Moskva označila obvinenia zo strany Prahy za "marazmatickú prehliadku".

Český prezident Miloš Zeman zároveň uviedol, že kontrarozviedka ho celých šesť rokov neinformovala o podozreniach týkajúcich sa Moskvy. Ako možné dôvody incidentu uviedol aj nedbanlivosť zamestnancov a "hru zahraničných špeciálnych služieb".

Škandál: Prezidenta Miloša Zemana chcú niektorí českí senátori obviniť z vlastizrady!
Český prezident Miloš Zeman si, zdá sa, zarobil na poriadny problém. Za jeho slová o výbuchu v muničnom sklade pri Vrběticiach ho chce senát Parlamentu Českej republiky žalovať za vlastizradu! Čítať ďalej
27 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik