Rusko a ISIS sú našimi najväčšími nepriateľmi, tvrdí Gruzínsko
29 | 04 | 2021 I Diana Zaťková
Štátna bezpečnostná služba Gruzínska vyhlásila Rusko za „existenčnú hrozbu“ pre kaukazskú krajinu. Tým sa Moskva zaradila do rovnakej kategórie ako zakázaná teroristická skupina ISIS. Tá bola označená za ďalšiu hlavnú hrozbu, informuje portál RT.

 



Vo svojej výročnej správe predloženej na stretnutí parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť v Tbilisi, autori obviňujú Moskvu z uskutočňovania kybernetických útokov a informačnej vojny.

Tvrdia, že „okupácia Abcházska a Južného Osetska“ predstavuje „stav existenciálnej hrozby“ pre Gruzínsko. Úradníci sa ďalej domnievajú, že takzvaná expanzívna politika Ruska v oblasti Čierneho mora a južného Kaukazu obmedzuje rozvoj krajiny a zasahuje do „bezpečnosti nielen južného Kaukazu, ale celej Európy“.
Spor má korene v minulosti

Obvinenia Tbilisi majú korene na začiatku 90. rokov, keď sa dve z bývalých gruzínskych provincií - Južné Osetsko a Abcházsko, ktoré sú domovom rôznych etnických skupín, usilovali o nezávislosť.

Američania tvrdia, že na nich Rusi v Sýrii pôsobia „tajnou zbraňou“
Americkí vojaci v Sýrii majú strach, že na nich Rusi používajú neznámu zbraň fungujúcu na princípe „riadenej energie“. Ruský chemik a autor známeho Novičku Leonid Rink potvrdil, že podobná zbraň už ozaj existuje. Pripomenul v tejto súvislosti... Čítať ďalej
28 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič


Gruzínsko-ruskú vojnu v roku 2008 spustil vtedajší prezident krajiny Michail Saakašvili nariadením svojim jednotkám dobyť juhoosetské hlavné mesto Cchinvali.
Vojna skončila raz-dva

Rusko reagovalo prejavom vojenskej sily a vojna sa rýchlo skončila. Po tom Moskva uznala odtrhnuté regióny ako nezávislé štáty, čo viedlo k obvineniu zo strany Tbilisi, že sú „okupované“ jej severným susedom.

Neskôr, v roku 2014, Rusko a Abcházsko podpísali dohodu o „strategickom partnerstve“, čím vyvolali ešte viac obvinení z anexie, ktoré Gruzínci vzniesli proti Moskve.

Kremeľ a jeho opozícia sa zhodujú len v jednom. Krym patrí Rusku
28 | 04 | 2021 | Diana Zaťková

Rusko obvinilo aj NATO

Nová správa s posledným kolom obvinení prišla na tlačovej konferencii po stretnutí Severoatlantickej rady 24. marca. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg obvinil Rusko zo zasahovania do gruzínskych záležitostí.

„Napriek dlhoročnému tlaku a úsiliu o zapojenie sa do zmysluplného dialógu zvýšilo Rusko model represívneho správania doma a agresívneho správania v zahraničí,“ vyhlásil vodca vojenského bloku vedeného USA.

V Izraeli prudko rastie úmrtnosť po očkovaní Pfizerom. "Je to nový holokaust," tvrdia odborníci
Izrael veľmi rýchlo zaočkoval najvyššie percento svojej populácie experimentálnymi vakcínami proti Covidu. Izraelská vláda totiž uzavrela dohodu so spoločnosťou Pfizer o zabezpečení miliónov dávok ich vakcín. A počet úmrtí po očkovaní rapídne... Čítať ďalej
28 | 04 | 2021 | Diana Zaťková