Putin označil kroky a obvinenia Prahy voči Rusku za absurdné
27 | 04 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok počas rozhovoru s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom označil kroky a obvinenia Prahy v súvislosti s výbuchom vo Vrběticiach v roku 2014 za absurdné. Informovala o tom tlačová služba Kremľa, píše agentúra TASS.


Putin sa k česko-ruským vzťahom vyjadril na Macronovu žiadosť. Ruský prezident zdôraznil absurdný charakter krokov a obvinení Prahy voči Rusku, píše sa vo vyhlásení Kremľa.

Putin s Macronom podľa TASS takisto hovorili o boji s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2, situácii v Náhornom Karabachu a vo východnej časti Ukrajina.

Žeby konečne prielom vo vzťahoch Ukrajina - Rusko? Prezidenti hovoria o stretnutí
Ukrajinský prezident Zelenskyj oznámil, že stretnutie s prezidentom Ruskej federácie Putinom sa uskutoční. Prezident Ukrajiny zdôraznil, že je pre neho dôležitá podstata stretnutia. A kde presne to bude - to sú podľa neho "detaily". Čítať ďalej
26 | 04 | 2021 | Ivan Brožík


Diplomatická roztržka medzi Prahou a Moskvou pre dôvodné podozrenie českej strany, že ruská vojenská rozviedka GRU stojí za výbuchmi v muničnom sklade, ku ktorým došlo v roku 2014 vo Vrběticiach, vypukla 17. apríla.

Česko kvôli nej vyhostilo 18 zamestnancov ruskej ambasády v Prahe. Moskva reagovala vyhostením 20 pracovníkov českého veľvyslanectva v Moskve.

Minulý štvrtok české ministerstvo zahraničných vecí informovalo o nútenom odchode ďalších ruských diplomatov z Česka, a to do konca mája. Moskva následne oznámila, že v počtoch pracovníkov ambasád prechádza na "striktnú paritu".

Rusi požadujú od Česka informácie o skladovaní zakázaných protipechotných mín vo Vrběticiach
Ruské ministerstvo zahraničia požiadalo Prahu o objasnenie informácií o skladovaní zakázaných protipechotných mín vo Vrběticiach. Rusko očakáva od Česka, Bulharska a Ukrajiny vysvetlenie. Takéto skladovanie totiž flagrantne obchádza celosvetový... Čítať ďalej
26 | 04 | 2021 | Ivan Brožík