Žeby konečne prielom vo vzťahoch Ukrajina - Rusko? Prezidenti hovoria o stretnutí
26 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

Ukrajinský prezident Zelenskyj oznámil, že stretnutie s prezidentom Ruskej federácie Putinom sa uskutoční. Prezident Ukrajiny zdôraznil, že je pre neho dôležitá podstata stretnutia. A kde presne to bude - to sú podľa neho "detaily".


"Prezident Ukrajiny Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj uviedol, že poveril vedúceho svojej kancelárie Andrija Jermaka, aby zorganizoval stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Vladimirovičom Putinom." Informáciu zverejnila agentúra TASS na svojom webe tass.ru.

Veľké prepisovanie tranzitu tovarov. Ukrajina sa dostáva do izolácie (Svjatoslav Kňazev)
Komentár Svjatoslava Kňazeva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
25 | 04 | 2021 | Iveta Machová

Pozvanie do Kyjeva je asi nepriechodné

"Zdá sa mi, že všetko smeruje k tomu, že sa stretnutie uskutoční. Ja som skutočne navrhol stretnutie na Donbase. Prezident potvrdil svoje želanie, ale ponúkol mi stretnutie v Moskve. S administratívou prezidenta Putina rokujú moji úradníci. Cieľom je nájsť vzájomné porozumenie, určiť dátum a miesto, kde by sme sa mohli stretnúť, “uviedol pre novinárov prezident  Zelenskyj. Dodal, že pre neho je dôležitá podstata stretnutia a kde presne to bude - to sú podrobnosti.
Moskva opatrne súhlasí

Putinov tlačový tajomník Dmitrij Peskov pre agentúru TASS uviedol, že zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne podrobnosti o nadchádzajúcom stretnutí.

Vladimir Putin 22. apríla, keď hovoril o Zelenského návrhu usporiadať stretnutie na Donbase, poznamenal: „Ak hovoríme o diskusii o problémoch Donbasu, potom by sa malo predovšetkým ukrajinské vedenie stretnúť s vodcami LPR a DPR.

Putin dodal, že je pripravený prijať Zelenského v Moskve v ľubovoľnom vhodnom čase, „ak hovoríme o rozvoji bilaterálnych vzťahov“.
Náznaky ochoty

Volodymyr Zelenskyj tiež uviedol, že na stretnutí s Putinom je pripravený diskutovať o situácii rusky hovoriacich občanov a cirkvi na Ukrajine. „Aj keď budú tieto problémy na programe rokovania, ak sa to uskutoční, potom o týchto otázkach budeme rokovať, nechápem, v čom je problém,“ uviedol. Poznamenal, že neverí že Ukrajina porušuje práva rusky hovoriacich občanov a farníkov Ruskej pravoslávnej cirkvi.

(Medzititulky red. HD.)

Český diplomat: Ukrajina sa môže stať zablatenou rohožkou pod nohami amerického dlhu
V minulosti kríza amerického zadlženia vždy viedla ku konfliktom alebo až k vojne. Želajme si vrúcne, aby Ukrajina nebola práve z tohto dôvodu sudom s pušným prachom americkej federálnej banky. Čítať ďalej
16 | 04 | 2021 | Ivan Brožík