Mečiara a jeho vládu opäť vypočúvali, polícia sa nepohla ani o krok. Obvinenie zrušili!
26 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

„Otec národa“ a „stvoriteľ“ novodobého Slovenska Vladimír Mečiar opäť musel chodiť na výsluchy. V hre boli znovu jeho kontroverzné amnestie. Ani tentokrát sa však polícia dopredu neposunula. Vyšetrovanie bolo opäť zastavené.


Vladimír Mečiar sa síce dlho vyhýbal tomu, aby boli zrušené jeho kontroverzné amnestie. V roku 2017 sa to poslancom predsa len podarilo. A tak policajti začali opäť konať. Ani po štyroch rokoch však vec nie je uzavretá. Pred vyšetrovateľa museli ísť vypovedať okrem Mečiara aj všetci jeho najbližší stranícki spolupracovníci, ktorí s ním boli vo vláde, informuje portál ereport.sk.
Vyšetrovateľ mal vedieť, že vláda rozhodovala tajným hlasovaním

Mečiara viní policajný vyšetrovateľ z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Dopustiť sa ho mal v jednej z najväčších káuz 90. rokov, pri ktorej bol zavlečený syn vtedajšieho prezidenta Michala Kováča ml. do Rakúska. Amnestie za tento „nedokázaný“ čin odklepla kolektívne Mečiarova vláda v roku 1998. Podľa kritikov kontroverzných odpustkov mali znemožniť vyšetrenie únosu prezidentovho syna, ale aj tzv. zmareného referenda z roku 1997, ktoré súviselo so vstupom Slovenska do NATO. Od obnovenia vyšetrovania v roku 2019 predvolali policajti na výsluch aj bývalé špičky Mečiarovej vlády. Pred pár dňami však médiá priniesli správu, že vyšetrovanie je opäť zastavené.

Z návštevy u vyšetrovateľa nebola nadšená najmä Mečiarova vtedajšia pravá ruka, podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti Katarína Tóthová. Na vyšetrovateľovi nenechala nitku suchú. „Bola som na vypočutí a ten, čo to robil, bol totálny právny analfabet, pretože ma predvolal ako svedka. On nevie, respektíve nechcel vedieť, ale mal vedieť, že vláda rozhodovala hlasovaním tajným. A keď jeden je obvinený, že spáchal nejaký trestný čin zneužitia verejného činiteľa, tak ma nemôžu volať ako svedka, ale len taktiež ako spolupáchateľa,” zaspomínala si na vypočutie pre portál ereport.sk expolitička.

Šok: 78-ročný Vladimír Mečiar chce založiť novú stranu! Chýba mu však to podstatné - ľudia
Vyzerá to tak, že slovenská politická scéna sa rozrastie o ďalší subjekt. Nad založením novej strany totiž opäť rozmýšľa aj legendárny Vladimír Mečiar. Čítať ďalej
20 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik

Dôkazmi sú všetci členovia bývalej vlády z rokov 1994 až 1998

Podľa Tóthovej sa v tom vyšetrovatelia nevedeli pohybovať. „Boli to diletanti. Vláda vždy rozhoduje v zbore,” uviedla bývalá podpredsedníčka Mečiarovho kabinetu a dodala, že vláda o amnestiách rozhodla v tajnom hlasovaní. „Čo on vie, kde je dokázané, či Mečiar nehlasoval proti, keď to bolo tajné hlasovanie?” krútila Tóthová hlavou nad vyšetrovateľom pri vyšetrovaní udalosti spred vyše dvoch desaťročí.

Predvolanie na výsluch potvrdil aj exminister financií a podpredseda vlády Sergej Kozlík. „Áno, bol som vypovedať v tej veci,” priznal stručne bývalý člen Mečiarovej vlády.

Ich 78-ročný stranícky šéf bral vypočutie s pokojom. „Bol som na polícii na výsluchu dvakrát,” prezradil pre portál ereport.sk Vladimír Mečiar, podľa ktorého počas výsluchov vyšetrovateľ požadoval od neho aj určité dôkazy. „Dôkazmi sú všetci členovia bývalej vlády z rokov 1994 až 1998. A tí všetci boli vypočutí. Všetci rozprávali rovnako, všetci sme za to hlasovali,” skonštatoval na margo vypočúvania Mečiar, ktorý si zrejme už definitívne môže vydýchnuť, pretože trestné stíhanie voči nemu bolo zrušené.

Trestné stíhanie Vladimíra Mečiara v kauze amnestií bolo zrušené
21 | 04 | 2021 | Tibor Sipos