Polícia obvinila päť Čechov z terorizmu: Podozrieva ich zo zapojenia sa do bojov na Ukrajine
23 | 04 | 2021 I Tibor Sipos

Policajti z českej Národnej centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili päť ľudí, ktorí sa podľa nich zapojili do bojov na východe Ukrajiny na strane samozvanej Doneckej ľudovej republiky. Začali ich stíhať pre trestné činy teroristických útokov, účasť na teroristickej skupine, financovanie terorizmu a podporu a propagáciu terorizmu. Kriminalisti spolu s nimi obvinili aj jednu právnickú osobu, informuje Aktuálně.cz.


Polícia podozrivých zadržala v stredu. Kvôli prípadu zasahovala po celom Česku. Zadržaní českí občania podľa kriminalistov jazdili bojovať na Ukrajinu na strane proruských separatistov a taktiež cesty chystali či organizovali. Podľa zistení Aktuálně.cz a Respektu je medzi zadržanými predseda paramilitárneho spolku Československí vojaci v zálohe za mier Ivan Kratochvíl.

Za teroristický útok obvineným hrozí až pätnásťročné väzenie, v prísnejšej sadzbe aj dvadsaťročný trest. Podľa hovorcu centrály Jaroslava Ibeheja je zatiaľ predčasné sa vyjadrovať k tomu, či bude prokurátor navrhovať poslať obvinených do väzby. Stále prebiehajú úkony trestného konania, oznámil.

Polícia zistila, že jeden z členov paramilitárneho spolku v minulosti odišiel do Donbasu, kde sa údajne zapojil do bojov na strane separatistov. Po návrate spolok začal zháňať peniaze, aby do bojujúcej zóny mohli vycestovať ďalší záujemcovia. Policajti údajne zasahovali na sídlisku v Slanom v dome, kde býva šéf spolku Kratochvíl.

Prečo sa Zelenského Ukrajina stáva autoritárskejšou (Michail Pogrebinský)
Komentár Michaila Pogrebinského (National Interest) Čítať ďalej
15 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič