Miroslav Kollár: Sľubovali sme voličom vyššiu politickú kultúru, žiaľ, ostalo len pri sľuboch
23 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Programové vyhlásenie vlády je závažný dokument, ktorý musí vláda predložiť parlamentu pred jej schválením. A práve za tento dokument sa pustil poslanec Národnej rady a primátor Hlohovca Miroslav Kollár do kritiky koalície.


Podľa Miroslava Kollára uplynie koncom budúceho týždňa termín, dokedy má vláda Eduarda Hegera predstúpiť pred poslancov Národnej rady so svojím programovým vyhlásením. A práve krátkosť času na to, aby si ho mohli preštudovať nielen poslanci, ale aj občania či novinári kritizuje vo svojom statuse na sociálnej sieti Miroslav Kollár, ktorý zo strany Za ľudí „emigroval“ do Spolu.
Dôrazne vyžaduje návrat vlády zákona do krajiny, ako aj slušnosť a rešpekt

„Zdá sa, že to nebude ani len 24 hodín,“ reaguje Kollár na čas, ktorý budú mať poslanci, občania aj novinári na preštudovanie programového vyhlásenia vlády. „Hlasovacej pohodlnej väčšine vládnej koalície to možno stačí, ale pravdou je, že na akúkoľvek serióznu prípravu a poctivú oponentúru je to neakceptovateľne málo. Tento prístup k predkladaniu legislatívy som kritizoval aj ako (dnes už bývalý) člen tejto vládnej koalície. Sľubovali sme voličom vyššiu politickú kultúru, participáciu a otvorené vládnutie. Žiaľ, ostalo len pri sľuboch...,“ píše v úvode statusu Miroslav Kollár, podľa ktorého sme kedysi žili také časy, keď bolo programové vyhlásenie vlády predložené minimálne týždeň vopred, analyzovali ho akademici aj občiansky sektor a viedla sa o ňom rozsiahla polemika v médiách.

„Práve teraz, keď prechádzame dlhou a vyčerpávajúcou pandemickou krízou, keď čelíme obrovským výzvam v sociálnej, ale aj ekonomickej oblasti, nesmieme pripustiť ďalšiu improvizáciu a chaos. Práve teraz potrebujeme priestor na dôkladnú prípravu, serióznu oponentúru a poctivú diskusiu naprieč politickým spektrom,“ konštatuje Kollár, podľa ktorého je Programové vyhlásenie vlády základný dokument, ktorý rámcuje činnosť vlády a jej priority. „Je možné, že to bude na tri roky základný dokument, od ktorého sa bude odvíjať budúcnosť našej krajiny. V stávke je príliš veľa na to, aby vládna koalícia takto obmedzila priestor pre občiansku spoločnosť, médiá aj opozíciu a oklieštila demokratickú diskusiu o svojom základnom programovom dokumente,“ uvádza ďalej primátor Hlohovca.



„Stále viac a viac sa ukazuje, že okrem zápasu s mafiou, oligarchiou a korupciou budeme musieť zvládnuť aj zápas s chaosom a antisystémovým populizmom dnešnej vládnej koalície. Populistov nemôžeme poraziť tým, že budeme ešte väčšími populistami, ale len tak, že budeme dôsledne brániť pravdu a dôrazne vyžadovať návrat vlády zákona do krajiny, ako aj slušnosti a rešpektu do politiky,“ končí Miroslav Kollár kritikou vlády, ktorej bol aj on súčasťou, ale z ktorej radšej vystúpil.

Miroslav Kollár: Je čas chystať sa na zmenu, dni Igora Matoviča sú zrátané!
Dnes zverejnený prieskum preferencií politických strán ukázal lídrovi OĽaNO dokonalý obraz o tom, ako na tom on a jeho hnutie sú. Na zverejnené preferencie jednotlivých strán zareagoval v statuse aj nezaradený poslanec Miroslav Kollár. Čítať ďalej
11 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik