Kyjev požaduje od EÚ nehoráznosť! Moskva to považuje za vyhlásenie vojny
23 | 04 | 2021 I Diana Zaťková
Ukrajina požiadala Európsku úniu, aby zvážila možnosť odpojenia Ruska od medzinárodného systému prevodov medzi bankami SWIFT. Navrhuje to doplniť ako opatrenie k novému balíku sankcií, informuje portál RT.




Moskva už varovala, že tento krok bude považovať za „vyhlásenie vojny“. Bývalý premiér Dmitrij Medvedev, ktorý dnes pôsobí ako podpredseda Rady bezpečnosti Ruska, to tiež označil za „úder pod pás“.

Ukrajinský minister zahraničia Dmitrij Kuleba v stredu pre agentúru Reuters uviedol, že túto myšlienku osobne navrhol so svojimi partnermi z EÚ. Kuleba je presvedčený, že toto opatrenie by sa mohlo použiť na odradenie Moskvy v prípade vyhrotenia situácie na východe Ukrajiny.

„Ak sa Rusko rozhodne zahájiť ďalšiu vlnu svojej otvorenej vojenskej agresie proti Ukrajine, malo by sa na ňu okamžite uvaliť nové kolo odvetných sankcií - vrátane napríklad zákazu SWIFT Rusku a podobných vecí,“ uviedol ukrajinský minister.

Japonsko bude hostiť prvé spoločné vojenské cvičenie s USA a Francúzskom
Japonsko v máji na juhozápade svojho územia uskutoční spoločné vojenské cvičenie s americkými a francúzskymi silami. Oznámilo to v piatok tamojšie ministerstvo obrany, z ktorého vyhlásenia cituje tlačová agentúra Reuters. Čítať ďalej
23 | 04 | 2021 | tasr

Sankcia nielen pre Rusko

SWIFT je medzinárodný medzibankový systém správ, ktorý používajú finančné inštitúcie na rýchle a bezpečné zasielanie informácií, napríklad pokynov na prevod peňazí.

Odchod Ruska z tohto zariadenia sa od roku 2014 navrhuje ako potenciálna sankcia. Malo by sa to klasifikovať ako reakcia na úlohu Moskvy v konflikte na Donbase. Napriek tomu sa zdá, že to nikdy nebolo vážne zvážené.

Odrezanie Ruska od systému SWIFT by bolo vážnou eskaláciou sankčného režimu. V skutočnosti to v roku 2018 označil vtedajší americký osobitný zástupca pre Ukrajinu Kurt Volker za „jadrovú alternatívu“.

Moskva obvinila Bratislavu z pseudosolidarity s Prahou: "Naša odpoveď príde čoskoro!"
23 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Aj keď by odstránenie Ruska zo SWIFT malo za cieľ potrestať Moskvu, malo by to aj pre Kyjev vážne následky. Ukrajina každý rok zarobí na preprave ruského plynu miliardy dolárov, všetko zaplatené prostredníctvom medzinárodného bankového mechanizmu.

Táto sankcia by prinútila obe strany, aby našli alternatívne prostriedky, ktoré by mohli mať veľmi vysoké náklady.
Potrestaní bežní ľudia

Podľa Toma Adsheada, riaditeľa výskumu v poradenskej spoločnosti Macro-Advisory, by si veľké transakcie pravdepodobne našli cestu, aj keby bolo Rusko odrezané od spoločnosti SWIFT.

Na Ukrajinu prileteli tri transportné lietadlá z USA, Kanady a Británie
23 | 04 | 2021 | Tibor Sipos


Komplikácie by však nastali pre bežných občanov, ktorí by mohli naraziť na to, že nemôžu používať svoje kreditné karty v zahraničí, a mohli by mať problém nakupovať položky online.

„Okrem platobných kariet a online platieb existujú tisíce denných prevodov medzi ruskými bankami a západom, ktoré pokrývajú všetky druhy transakcií,“ uviedol Adsheada. Ako príklad upozornil na ruské spoločnosti, ktoré platia svojim zamestnancom v zahraničí.
Alternatíva

Rusko je však už v situácii, keď by strata prístupu k systému SWIFT bola veľkým, ale už nie katastrofálnym úderom. Krajina si vytvorila vlastnú alternatívu s názvom SPFS.

Putin pozýva Zelenského na rokovanie do Moskvy
Ruský prezident Vladimir Putin povedal, že je pripravený kedykoľvek privítať ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Moskve a rokovať s ním. Vo štvrtok tak reagoval na jeho výzvu, aby sa spolu stretli v ukrajinskom Donbase, informuje portál... Čítať ďalej
23 | 04 | 2021 | Tibor Sipos


Aj keď v súčasnosti funguje iba v Rusku, prebehli diskusie s mnohými ďalšími krajinami, napríklad s moskovskými spojencami BRICS, o medzinárodnej integrácii systému. Existujú predovšetkým plány na integráciu SPFS s čínskou finančnou sieťou CIPS.

V reakcii na hrozbu Kulebu podpredseda ruskej rady federácie Konstantin Kosačev obvinil Ukrajinu z vytvárania „protiruskej hystérie“.

„Európska únia nepotrebuje ukrajinské poľnohospodárske výrobky a ukrajinských pracovníkov,“ uviedol s tým, že jediným vývozom, ktorý EÚ požaduje z Kyjeva, je „rusofóbia“.

Polícia obvinila päť Čechov z terorizmu: Podozrieva ich zo zapojenia sa do bojov na Ukrajine
Policajti z českej Národnej centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili päť ľudí, ktorí sa podľa nich zapojili do bojov na východe Ukrajiny na strane samozvanej Doneckej ľudovej republiky. Začali ich stíhať pre trestné činy teroristických... Čítať ďalej
23 | 04 | 2021 | Tibor Sipos