Británia: Počet prípadov krvných zrazenín po očkovaní AstraZenecou stúpol na 168
23 | 04 | 2021 I tasr

Zdravotné úrady v Británii evidujú do 14. apríla výskyt krvných zrazenín u dokopy 168 z 21,2 milióna osôb zaočkovaných proticovidovou vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. Na následky zrazenín zahynulo dovedna 32 ľudí. Vo štvrtok to oznámil britský Regulačný úrad pre lieky a zdravotnícke výrobky (MHRA), informovala agentúra AFP.


V porovnaní s obdobím do 5. apríla pribudlo 68 prípadov výskytu krvných zrazenín a desať ďalších úmrtí. MHRA zdôraznil, že "výhody vakcíny prevažujú u väčšiny ľudí nad rizikami".

Zo 168 hlásených prípadov sa v 77 z nich objavila trombóza intrakraniálneho venózneho systému (CVST) a v 91 išlo o iné tromboembolické príhody v spojení s nízkym počtom krvných doštičiek. Zrazeniny boli zaznamenané u 93 žien a 75 mužov.

Britská vláda v apríli rozhodla, že ľuďom mladším ako 30 rokov budú v krajine pri očkovaní proti koronavírusu ponúkané aj iné vakcíny ako látka od firmy AstraZeneca, ak to bude možné.

Británia eviduje najvyšší počet obetí pandémie COVID-19, no ako poznamenala AFP, od decembra, keď sa spustilo hromadné očkovanie vakcínou od firmy AstraZeneca, sa počty nakazených, hospitalizácií i úmrtí výrazne znížili.

Koronavírus podľa údajov britského štatistického úradu (ONS) v marci po prvý raz od októbra nebol najčastejšou príčinou úmrtí a poklesol na tretiu priečku.

Nemecko plánuje zakúpiť od Ruska 30 miliónov dávok vakcíny Sputnik V
Nemecko rokuje s Ruskom o nákupe 30 miliónov dávok proticovidovej vakcíny Sputnik V, ak túto očkovaciu látku schváli Európska agentúra pre lieky (EMA). Oznámil to vo štvrtok premiér nemeckej spolkovej krajiny Sasko Michael Kretschmer, ktorý je na... Čítať ďalej
22 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR