Šokujúce priznanie: Zamestnanci muničných skladov si v nich žiadnych Rusov nevšimli!
21 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Škandál okolo výbuchu v muničnom sklade vo Vrběticiach na Morave vyvolal veľký problém. Zistenie českej kontrarozviedky BIS, že za ním majú stáť dvaja ruskí agenti, dostáva stále väčšie trhliny. A to obzvlášť po slovách zástupcov firmy, ktorá mala sklad v prenájme.


Dva výbuchy v muničnom sklade neďaleko Zlína a slovenských hraníc v roku 2014 majú teraz na svedomí ďalší výbuch, tentokrát na politickej scéne. Českí vyšetrovatelia totiž oznámili, že za prvým výbuchom stoja dvaja agenti ruskej vojenskej rozviedky GRU. Bolo to skutočne tak? Zarážajúce informácie priniesol portál tn.nova.cz. Podľa správy firma, ktorá mala sklady v prenájme, tam žiadnych Rusov nevidela.
Úvahy o tom, že vybuchnutá munícia mala skončiť v Bulharsku, sú nezmyselné

Prvý výbuch muničného skladu vo Vrběticiach sa odohral v októbri roku 2014. Druhý sklad potom explodoval v decembri toho istého roku. Obidva sklady mala prenajatá ostravská firma IMEX Group. Pri mohutnej explózii prišli o život dvaja ľudia. Vyšetrovatelia po siedmich rokoch oznámili, že za prvým výbuchom stoja dvaja agenti ruskej tajnej služby.

Podľa Radka Ondruša, právneho zástupcu ostravskej spoločnosti, ktorá si muničné sklady prenajímala, sú tieto informácie veľmi prekvapivé a firma nemala o vyšetrovaní žiadne správy. „Informácie boli prekvapivé, pretože sme ich v tomto okamihu nečakali. Vzhľadom na to, že štátny zástupca odmietol poskytovať akékoľvek informácie, tak my o vyšetrovaní nič nevieme,“ povedal TN.cz Radek Ondruš. Spoločnosť IMEX Group od samého začiatku tvrdí, že s výbuchy nemala nič spoločné.

„Myslíme si, že prvý výbuch nesúvisel s tým druhým. Úvahy o tom, že to malo skončiť v Bulharsku, sú nezmyselné. Druhý sklad polícia skontrolovala, zapečatila a strážila. Neverím, že by si nevšimli nástražné zariadenie,“ myslí si Ondruš. Dodáva, že podľa odborníkov aj spoločnosti nemohla munícia vybuchnúť sama od seba. Navyše, firma pri vyšetrovaní spolupracovala.

„Poskytujeme opakovane podklady, zamestnanci podávajú vysvetlenie. Spätnú väzbu však nemáme,“ skonštatoval Ondruš, podľa ktorého bolo v sklade značné množstvo zamestnancov, ktorí muníciu znovu balili. „Neverím, že by si nevšimli Rusov,“ dodal na záver právnik. Práve kvôli novému zisteniu BIS rozhodol český vicepremiér Ján Hamáček o vyhostení 18 pracovníkov ruskej ambasády z Česka. Rusko na oplátku vrátilo 20 zamestnancov českej ambasády.

Rusko na bezprecedentný krok Česka odpovie, vidí aj americkú stopu
Rusko dôrazne protestuje voči postupu českých orgánov, ktoré sa v sobotu rozhodli vyhostiť 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, identifikovaných ako dôstojníci tajných služieb. Čítať ďalej
18 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR