Rusofóbom z povolania hrozí šialený trapas - česká polícia pracuje s verziou nehody vo Vrběticiach
20 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

Čo bude hovoriť Korčok, Valášek, Čaputová a ďalší mediálni štváči, ak sa potvrdí to, čo už pripúšťa samotný minister  vnútra Českej republiky Hamáček? Česká polícia sa prikláňa k verzii, že výbuch vo Vrběticiach nebol ani plánovaný, ani zámerný. Bola to podľa tejto verzie nehoda.


"Ruské špeciálne služby neplánovali odpáliť strelivo v roku 2014 v Českej republike, ale až neskôr v  Bulharsku, odvoláva sa agentúra Interfax na slová českého ministra vnútra. Jej správu prevzal web vpk.name.

Draxler: Naši západní spojenci sa nijakou formou nestránia šírenia úplných klamstiev
Česko vyhostí 18 diplomatov ruskej ambasády v Prahe. Túto skutočnosť v statuse na sociálnej sieti okomentoval aj exminister školstva Juraj Draxler, ktorí si všíma aj iné súvislosti ohľadom Česka. Čítať ďalej
18 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik

Niekomu asi teraz zabehne

"Česká polícia sa v súčasnosti pracovne prikláňa k verzii, podľa ktorej ruské špeciálne zložky v roku 2014 nevykonali výbuch v muničnom sklade na Morave zámerne. Uviedol to český minister vnútra Jan Hamáček." Cituje vpk.name agentúru Interfax.
Išlo o tragickú nehodu?

"Minister podľa českého rozhlasu vysvetlil, že podľa vyšetrovania ruské spravodajské služby plánovali organizovať zničenie munície až po dodaní streliva do Bulharska. Predpokladá sa, že náklad bol určený pre podnikateľa Emiliana Gebreva. V roku 2015 sa ho pokúsili otráviť, ale Gebrev prežil. Bulharské justičné orgány nakoniec obvinili troch Rusov z pokusu o otrávenie podnikateľa."

"Gebrev ďalej plánoval muníciu posunúť bližšie neurčeným teroristickým skupinám na Ukrajine."
Konštatovania českej tlače

Podľa zdroja vpk.name "česká tlač naznačuje, že podľa ich informácií sklad, v ktorom došlo k výbuchu, všeobecne patril spoločnosti Gebrev. Podľa českých správ predával ukrajinským orgánom najmä zbrane a strelivo."

 

Rusko na bezprecedentný krok Česka odpovie, vidí aj americkú stopu
Rusko dôrazne protestuje voči postupu českých orgánov, ktoré sa v sobotu rozhodli vyhostiť 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, identifikovaných ako dôstojníci tajných služieb. Čítať ďalej
18 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR