Šokujúce slová lekára: Testovanie detí je niečo medzi nezmyslom a zločinom! (VIDEO)
15 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Slovensko je vďaka Igorovi Matovičovi najtestovanejšou krajinou na svete. Jeho zásluhou sa testuje pre všetko a všade doslova hlava nehlava. A to dospelí aj deti. A práve na ich testovanie majú v odborníci vyhranený názor.


Testovať na koronavírus sa u nás musia nielen deti v škôlkach či v školách, ale dokonca aj novorodenci, ktorí z nejakého dôvodu musia zostať v nemocnici. Je to však správne? Liliana Dibuszová zverejnila na svojom facebookovom profile zaujímavé video, kde sa odborníci a lekári vyjadrujú práve k tejto problematike.
Nikto nemá právo zisťovať informácie o zdravotnom stave detí okrem ich lekára

„Ja osobne považujem testovanie detí ako niečo medzi nezmyslom a zločinom,“ priznáva lekár Vladimír Čížek a dodáva: „Deti v školách prenášajú infekciu minimálne. Nedávno vyšla veľká štúdia ktorá ukázala, že pokiaľ sa tie deti nakazili, tak od učiteľov.“

Testovanie detí považuje za neprijateľné aj mikrobiologička a virologička Hana Zelená. „Pretože to z hľadiska pandémie nič neprinesie. Pokiaľ prebehlo u nás alebo v zahraničí pár nejakých pilotných štúdií tak sa zistilo, že ten záchyt bol prakticky zanedbateľný. A pokiaľ nejaký bol, tak to vo väčšine prípadov bola falošná pozitivita. Z tohto pohľadu si teda myslím, že to žiadny praktický význam nemá.

Vláda SR čelí žalobe za "Zločiny proti ľudskosti a vojnové zločiny smerujúce voči vlastnému obyvateľstvu"
Podnet na Medzinárodný trestný súd v Haagu za vykonanie nepovolených medicínskych experimentov , podala skupina advokátov, vedcov, lekárov, zástupcov iných profesií a občianskych aktivistov. Čítať ďalej
15 | 04 | 2021 | Gabriel Matta


A druhá rovina je etická a právna, pretože nikto nemá právo zisťovať akékoľvek informácie o zdravotnom stave detí okrem jeho ošetrujúceho lekára. Takže aj z toho pohľadu je to neprijateľné,“ vysvetľuje Hana Zelená, podľa ktorej by mali ísť deti do škôl bez akýchkoľvek podmienok.



„Vždy uvádzam príklad Singapuru, kde sa rozhodli, že nebudú nikoho, kto je mladší ako 13 rokov testovať,“ pridáva profesor epidemiologie doktor Jiří Beran. „Čo ja navrhujem celý čas čo sa bavím s odborníkmi je to, aby sme si uvedomili, že testovania a rúška nemá zmysel aplikovať plošne, ale je potreba ich aplikovať cielene,“ konštatuje Beran.

„Máme teraz robustné dáta o tom, že tento populačný prenos vlastne detskou populáciou je až o 40 či 50 % mene závažný ako prenos bežnej inej populácie. To sú veľmi tvrdé dáta,“ hodnotí docent doktor Martin Balík, intenzivista a vedúci intenzívnej starostlivosti centra pre COVID-19.

Komisárka pre deti: na testovanie detí je nutný súhlas zákonného zástupcu
Kancelária Komisára pre deti vydala právne stanovisko k návrhu plošného a pravidelného testovania detí pred nástupom do školy. Na testovanie detí je nutný súhlas rodiča a každé, aj neotestované dieťa musí mať zabezpečený prístup k vzdelaniu. Úrad... Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | Petra Demková