Matovičove pakty s Orbánom zaváňajú vlastizradou, pán generálny prokurátor!
13 | 04 | 2021 I Aneta Leitmanová
Matovičove pakty s Orbánom zaváňajú vlastizradou. Tak by sa mali na jeho cestu do Budapešti pozerať generálna prokuratúra, orgány polície, ale aj spravodajské služby. Matovič sa stal hrozbou pre štát, ktorého je ministrom.
Orbán nie je naším spojencom

Poniektorí sa mylne domnievajú, že maďarský premiér Orbán je naším spojencom. Myslia si to preto, lebo vzdoruje netolerantnosti liberálov k iným názorom. A tiež preto, lebo rétoricky sa občas postaví na stranu Moskvy. No keď príde na predĺženie sankcií na Rusko alebo na uvalenie nových, Maďarsko hlasuje so zvyškom EÚ za.

Pellegrini: Chceme len vedieť, kto a kedy za Slovensko zmluvu na Sputnik podpísal
Igor Matovič a vakcína Sputnik sú dve v súčasnosti najdiskutovanejšie témy, ktoré rezonujú na Slovensku. Nie je sa preto čomu čudovať, že si ich doslova vychutnávajú najmä opoziční politici. A expremiér Peter Pellegrini je jedným z... Čítať ďalej
13 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik


Ilúzii, že Orbán je spojencom Slovenska podliehajú mnohí slovenskí konzervatívci a dokonca aj pojašený predseda OĽANO Matovič. Aj preto za ním utekal do Budapešti a namiesto veľvyslanca vedľa seba posadil svojho poslanca Juraja Gyimesiho, ktorý si nedávno začal hovoriť György.
Osobné politické pakty

Slovenskí diplomati aj politici kričia, že Matovič tým urazil našu zahraničnú službu. Áno, aj to je pravda, lenže táto časť príbehu je v preberanom prípade nepodstatná.

Matovič vylúčil slovenskú diplomatickú misiu v Budapešti z rokovaní preto, aby si mohol pohovoriť s miestnym ministrom zahraničných vecí a premiérom o osobných politických záujmoch. Nebol pozvaný na schôdzku Orbána so Salvinim a Morawieckim, preto sa chcel pripomenúť aspoň takto. Na akože oficiálnych rokovaniach nemal ani len protokolárneho tlmočníka. A keďže Matovič okrem trnavčiny neovláda ani angličtinu, ani maďarčinu, ani iný jazyk, prekladateľa mu robil sám veľký Juraj Gyimesi.
Dlhé tiene Mikuláša Duraya

Kto je vlastne pán Gyimesi? Nemalo by nás mýliť, že je poslancom OĽANO. On je priamym pokračovateľom šovinistickej a iredentistickej politickej školy Mikuláša Duraya. Slovenského politika maďarského pôvodu, ktorý bol ešte v časoch Československej socialistickej republiky považovaný za hrozbu územnej integrity štátu. Po vzniku samostatnej Slovenskej republiky bol Duray exponentom priznania kolektívnych práv Maďarom žijúcim na Slovensku. Požadoval dokonca územnú autonómiu a hlásal potrebu zrušenia Benešových dekrétov. Slovom chystal na Slovensku malý Balkán.

Petíciu na podporu inštitúcií poškodených Matovičom podpísalo 18 000 ľudí
13 | 04 | 2021 | Tibor Sipos


Po stopách Mikuláša Duraya dnes kráča Juraj Gyimesi a robí tlmočníka Matovičovi, keď nezáväzne klábosí s maďarským premiérom. Nikto nevie, čo Matovič nasľuboval medzi šiestimi očami Orbánovi. Politikovi, ktorý sa nikdy netajil tým, že je premiérom nielen Maďarov žijúcich v Maďarsku, ale po celom svete. Orbán sa nikdy netajil ani tým, že neuznáva Trianonskú zmluvu. Nikdy sa nezmieril s tým, že Sedmohradsko je súčasťou Rumunska a Žitný ostrov a Východoslovenská nížina zase súčasťou Slovenska.
Orbán háji záujmy Maďarov. A čo Matovič?

Orbán sleduje dlhodobé ciele maďarskej politiky. Jeho štafetu časom preberie niekto iný. Oproti tomuto skúsenému matadorovi si sadol treťotriedny daňový podvodník Matovič. Politik, čo nedovidí ani len na kraj vlastného nosa. Nie aby rozumel dlhodobým a vitálnym záujmom krajiny, ktorej je ministrom.

Slovensko nespája s Orbánom nič. Ani Sputnik, ani Moskva, ani odpor k netolerantnosti liberálov. Kým bude na čele maďarskej vlády politik Orbánovho typu, slovenské strategické záujmy sú ohrozené. A kým sa s ním bude bratríčkovať minister Matovič, budú ohrozené dvojnásobne.

To zaváňa vlastizradou, pán generálny prokurátor!

Martin Beluský: Vraj je na Ukrajine vojenské cvičenie len určitých štátov? Lenže je ich 26!
Napätie medzi Ukrajinou a Ruskom neustupuje a hroziaci vojenský konflikt sledujú s obavami aj Slováci. Poslanec Martin Beluský svoj názor na celú záležitosť zverejnil na sociálnej sieti. Čítať ďalej
13 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik