Stratégovia Pentagonu riešia neriešiteľný rébeus - ako obísť ruskú protivzdušnú obranu
11 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

Vojenskí experti za oceánom skonštatovali ošemetné poznanie. Ich F-35 a F-22 sa nedokážu ani len priblížiť k vzdušným hraniciam Ruskej federácie. S veľkou pravdepodobnosťou to pre vyspelosť ruskej protivzdušnej obrany nedokážu ani nad územím Ukrajiny.


Armádni stratégovia v USA sú si takmer istí faktom, že "ruské protilietadlové raketové systémy série C predstavujú vážnu hrozbu pre lietadlá NATO v prípade vojny s Ruskou federáciou". Skonštatovala odborná armádna publikácia National Interest, ktorú cituje portál riafun.ru.

Nový ruský obranný systém S-500 bude môcť zostreliť nadzvukové zbrane a satelity z nízkej obežnej dráhy Zeme
Ruský protiraketový systém S-500 nebude mať žiadnu konkurenciu na svete, uviedol vysokopostavený vojenský predstaviteľ, pričom dodal, že ide tiež o prvú zbraň, ktorá bude zaradená v kategórii vesmírnych obranných zbraní, informuje portál... Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | Marek Molnár

Odjakživa machri

"Systém protivzdušnej obrany S-300, ktorý bol vyvinutý v 70. rokoch minulého storočia, bol skutočným prielomom v oblasti protilietadlových zbraní, uviedol vojenský analytik Caleb Larson. Podľa neho sovietski inžinieri použili najnovší pokrok v raketovej technológii na vytvorenie komplexu, ktorého dosah presahoval dostrel akéhokoľvek podobného sovietskeho systému vyrobeného skôr." Píše citovaný web.

„Okrem zvýšenia rýchlosti a dosahu rakety bolo jedným z hlavných vývojových cieľov aj výrazné zlepšenie spoľahlivosti. To sa dosiahlo zmenšením veľkosti riadiacich systémov rakiet, čo umožnilo ich uzavretie v štartovacích kontajneroch umiestnených na vrchu mobilného nosiča, “píše analytik titulu National Interest (NI).
Obávaný S-400

"Pokračovaním úspešnej línie bol komplex S-400. Je prvým takýmto systémom vytvoreným v Ruskej federácii po rozpade ZSSR, zdôraznil autor článku. Podľa jeho slov sa tento systém protivzdušnej obrany líši od svojho predchodcu vo väčšom dosahu a novom silnom radare. Ten umožňuje detekciu lietadiel vybavených technológiou stealth.
Nástupca už čaká

"Ďalším vývojom série C bude S-500, poznamenal autor článku. Podľa neho si komplex bude schopný poradiť s nadzvukovýmii zbraňami a cieľmi na nízkej obežnej dráhe Zeme. Odborník spomenul aj systém protivzdušnej obrany S-600, o ktorom zatiaľ nie sú prakticky žiadne informácie. Podľa jeho názoru sa tento model stane vývojom ruských raketových systémov zem-vzduch zameraných na boj proti tajným lietadlám, ako sú americké stíhačky F-35 a F-22. "

Vedúci amerického ministerstva zahraničia Anthony Blinken navyše uviedol, že ruské systémy S-400 sú pre Severoatlantickú alianciu problémom, píše web 360tv.ru .

 

Ruský protiraketový systém S-500, dokáže bez problémov zostreliť F-35
Podpredseda ruskej vlády Jurij Borisov prehlásil, že ruský systém leteckej a raketovej obrany je pripravený vstúpiť do sériovej výroby. ,,Nový systém S-500 uvedieme do prevádzky čoskoro." Uviedol Borisov v utorok (2.2) ruskému spravodajstvu... Čítať ďalej
03 | 02 | 2020 | Timotej Dudka