Pre deti do šesť rokov už platí nulový limit spoluúčasti na lieky. Nasledovať budú dôchodcovia a osoby s ŤZP
09 | 04 | 2021 I Aneta Leitmanová

Od 1. apríla 2021 platí novela zákona o úhrade liekov, na základe ktorej boli zrušené doplatky za lieky pre všetky rodiny s deťmi do veku šesť rokov. Návrh z dielne SME RODINA bol prijatý poslancami na ostatnej schôdzi národnej rady.


 

Jeden z bodov volebného programu hnutia, ktorý sa stal aj súčasťou Programového vyhlásenia vlády, sa postupne zavádza do praxe. Od apríla platí nulový limit spoluúčasti na lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny pre deti do šesť rokov. Pre ďalšie rizikové skupiny – dôchodcov a osoby s ťažkým zdravotným postihnutím začne toto ustanovenie platiť od začiatku budúceho roka. Náklady na toto opatrenie budú refundované zo štátneho rozpočtu.

Je potešujúce, že aj uprostred vládnej krízy, keď sa politici zaoberali viac sami sebou, ako riadením štátu a riešením problémov ľudí, sa podarilo prijať toto dôležité opatrenie, ktoré ekonomicky pomôže hlavne mladým rodinám. Zdá sa, že Sme rodina sa snažila aj počas krízy zachovať si zdravý rozum a pokračovať v práci.

„Povedal som to už viackrát. Ľudí naše konflikty nezaujímajú, toto nie je to, prečo si nás zvolili. Som preto nesmierne rád, že sa nám aj počas koaličnej krízy podarilo v parlamente presadiť dobrú vec, ktorú sme my ľuďom sľúbili a ktorá im aspoň čiastočne finančne pomôže,“ povedal predseda parlamentu Boris Kollár.

Podľa ďalších vyjadrení Borisa Kollára, hnutie intenzívne pracuje na splnení ďalších svojich predvolebných bodov s cieľom pomôcť obyčajným ľuďom. Ako povedal Kollár, pomoc dostať sa z finančného otroctva a bývať vo svojom za primerané nájomné, to sú dva základné problémy, ktoré ľudí ťažia. Pomôcť im v týchto oblastiach života je dnes ešte dôležitejšie ako kedykoľvek predtým.

„O exekučnej amnesti hovoríme už dlho. Nemôže nás už zastaviť žiadna kríza, žiadne vnútro koaličné konflikty. Znenie exekučnej amnestie sa finalizuje a pripravuje tak, aby mohlo byť predložené na májovej parlamentnej schôdzi. A hneď následne pôjde do parlamentu aj novela stavebného zákona, ktorá je prvým krokom k výstavbe štátnych nájomných bytov,“ dodal na záver Kollár.

Zrušenie doplatkov za lieky bolo schválené. Návrh hnutia SME RODINA podporila koalícia aj opozícia
Minulý týždeň bol v parlamente jednohlasne prijatý návrh z dielne hnutia Sme rodina na zrušenie doplatkov za lieky pre vybrané, najohrozenejšie skupiny obyvateľstva. Čítať ďalej
09 | 02 | 2021 | Aneta Leitmanová