Rusi zaraďujú do činnej služby "neviditeľnú" ponorku Magadan (video)
07 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

Ponorku Magadan postavila lodenica Admirality Wharves, ktorá je dcérskou spoločnosťou United Shipbuilding Corporation (USC).


"Ponorka sa v súčasnosti vybavuje v prístave lodenice," uviedla tlačová kancelária ministerstva obrany Ruskej federácie. Správu prevzal portál navyrecognition.com.

Ruská ponorka testovala v Barentsovom mori protiponorkovú strelu
Viacúčelová ponorka ruskej severnej flotily vypálila v Barentsovom mori protiponorkovú raketu, informovala novinárov tlačová služba flotily. Čítať ďalej
13 | 09 | 2020 | Ivan Brožík

Blíži sa nalodenie

Posádka naftovo-elektrickej ponorky Magadan projektu 636.3 priletí koncom apríla do Petrohradu na severozápade Ruska. Vykoná nalodenie a podporí všetky fázy skúšok. Posádka momentálne absolvuje výcvik vo výcvikovom stredisku námorníctva v Obninsku.
Rýchlo do služby

Magadan je treťou dieselelektrickou ponorkou projektu 636.3, ktorú stavala lodenica Admirality Wharves pre tichomorskú flotilu. Jej stavba sa začala 1. novembra 2019 a spustená bola na vodu 26. marca 2021. Očakáva sa, že ponorka bude dodaná námorníctvu v prvom polroku 2021.


Neviditeľná...

Projekt 636.3, ktorý sa tiež nazýva Varšavjanka trieda, je vylepšenou verziou ponoriek triedy Kilo, ktoré vstúpili do služby u ruského námorníctva v júni 2014. Nová ponorka sa vyznačuje neviditeľnou technológiou, a predĺženým dosahom. Posádkou tvorí 52 námorníkov. Rýchlosť pod vodou je 20 uzlov a dosah 400 míľ so schopnosťou hliadkovať 45 dní.

Ponorky Projektu 636.3 môžu vypúšťať pozemné útočné strely Kalibr / Club, protilodné strely a protiponorkové strely. Ponorka je tiež vyzbrojená torpédami s veľkosťou 533 milimetrov a má ich spolu 18.

(Medzititulky red. HD.)

Tretia svetová nebude, ruská ponorka Omsk pri Aljaške „iba“ cvičila
Americké námorníctvo „pozorne sledovalo“ ruskú ponorku, ktorá sa zúčastnila cvičenia blízko amerických oficiálnych vôd. Uviedol portál Radiosputnik.ria.ru. Čítať ďalej
28 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič