Neťahajte nás do vojny a neohrozujte životy Slovákov, vyzýva Andrej Danko našu vládu
07 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Nad Ukrajinou sa zmráka a slovo vojna sa skloňuje stále hlasnejšie. Je viac ako isté, že zo Slovenska si ju nepraje nikto. Svoj pohľad na celú situáciu ponúkol na Facebooku aj šéf národniarov Andrej Danko.


Predseda SNS je známy tým, že s Ruskom má viac ako len priateľské vzťahy. Aj preto mu nie je ľahostajná situácia, ktorá sa v týchto dňoch odohráva na východe Ukrajiny. Danko vyzýva našu vládu, aby nevťahovala Slovensko do vojnového konfliktu, neohrozovala životy našich občanov a aby zostala v pokoji, kým si celý konflikt medzi sebou nevyriešia Ukrajina s Ruskom.
Ukrajina sa musí raz a navždy vysporiadať s históriou

Danko na úvod videa konštatuje, že iba pred niekoľkými dňami sme si pripomenuli bombardovanie Juhoslávie. „SNS vždy zastávala názor, že sme sa tohto bombardovania nemali zúčastniť. Je pravda, dnes sme členmi NATO a EÚ, to ale neznamená, že sa máme pliesť do medzinárodných konfliktov,“ konštatuje šéf národniarov.

Bol prekvapený z toho, že minister Korčok údajne podporuje Ukrajinu. „Verejne vyzývam slovenskú vládu, aby nepodporovala ani jednu zo zúčastnených strán. Vidíme obrovskú eskaláciu a napätie, ktoré sa v rusko-ukrajinských vzťahoch zo dňa na deň stupňuje. Rusi a Ukrajinci majú svoju históriu, majú svoje problémy,“ hovorí Danko.



„Nechajme, nech si ich vyriešia sami. Ukrajina si musí uvedomiť, že sa musí vysporiadať raz a navždy s históriou voči Ruskej federácii. Musí sa rozhodnúť, či chce byť členským štátom spoločnosti Ruskej federácie, Európskej únie alebo NATO. Som presvedčený, že najlepšia pozícia pre Ukrajinu je neutrálna pozícia. Kvôli Ukrajine sa Slovensko nemôže dostať do vojnového konfliktu,“ pridáva predseda SNS.

„Minister Korčok práve v období 99 bol zástupcom v slovenskej misii pri NATO a veľmi dobre vie, čo všetko sa dialo počas konfliktu v Juhoslávii. Som však presvedčený, že napriek tomu, že táto vláda má mandát, nemá právo vťahovať Slovenskú republiku a nás Slovákov do vojnového konfliktu,“ hovorí vo videu šéf národniarov.

Ukrajina sa spolu s NATO pripravujú na vojnu o Krym
V máji a júni má NATO v pláne uskutočniť najväčšie manévre od studenej vojny - Defender Europe 2021. Počas cvičení plánujú vypracovať obranné a útočné akcie vo východnej Európe a pobaltských krajinách. Z partnerských krajín sú aktívne zapojené... Čítať ďalej
06 | 04 | 2021 | Diana Zaťková

Vzájomný problém si musia vyriešiť prezidenti Ukrajiny a Ruska

„Áno, hovorím s plnou zodpovednosťou, že na Ukrajine môžu vzniknúť lokálne vojny. A modlime sa, aby tieto vojny ustáli tak, že nebudú mať dopady na okolité štáty, ale najmä neohrozia životy Slovákov. Vždy nás musí zaujímať slovenská pozícia. Plníme si všetky povinnosti v Európskej únii aj v NATO a nevidíme žiaden dôvod, aby sa EÚ alebo NATO aktivizovali na Ukrajine,“ konštatuje Danko.

Na záver dodáva: „Ukrajina má svoje historické záväzky a pokiaľ si prezident Ukrajiny nevyrieši tento problém s prezidentom Ruskej federácie, neukáže životaschopnosť Ukrajiny. Vyzývam našu vládu, aby sme neohrozovali životy našich občanov, aby sme neaktivizovali naše ozbrojené sily a aby sme zotrvali v pokoji a počkali, nech sa lokálny konflikt vyrieši zúčastnenými stranami.“

Ak sa Ukrajina nespamätá, výsledkom môže byť totálna vojna s Ruskom
Názor Paula Robinsona (Russia today) Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | Diana Zaťková