Poníženie praktizujúcich veriacich: Po jarnú cibuľku na trh môžu, na svätú spoveď pred sviatkami nie
25 | 03 | 2021 I Ivan Brožík
Môžete ísť dokonca aj na zberný dvor, môžete si ísť dať spraviť okuliare, môžete s autom do servisu, ale servis vlastnej duši si dopriať nesmiete - je to zakázané. Tak, ako je zakázané zdravé večerné športovanie. Tak, ako je zakázané užívanie súkromného vlastníctva, ak je nehnuteľnosť v inom okrese.

Už druhá Veľká noc, sviatočný vrchol kresťanského i civilného kalendára, bude v atmosfére domáceho väzenia. Témou sa zaoberá portál postoj.sk.
Absurdné

"Lockdown umožňuje ísť napríklad na zberný dvor, ale legálna cesta ako navštíviť kňaza a vyspovedať sa, neexistuje. Vtedy sme ešte mali nádej, že sa niečo zmení a že si túto absurditu niekto všimne."

"Vedeli o nej, samozrejme, biskupi, ktorí takisto upozorňovali kompetentných, že ak už nie verejné slávenie bohoslužieb, tak aspoň individuálna pastorácia by mohla dostať zelenú. Veď návšteva lekára či psychológa je možná. Tak prečo nezohľadniť aj duchovné potreby časti občanov."

Konferencia biskupov nachádza svoj postoj k porušovaniu práv občanov
Podnet bývalého politika Jána Figeľa na podanie návrhu na Ústavný súd SR vo veci úplného zákazu verejných bohoslužieb je podľa Konferencie biskupov Slovenska (KBS) dobrou iniciatívou. Čítať ďalej
23 | 03 | 2021 | Ivan Brožík

Na hodnoty zabudnite

"Od tohto pondelka pribudlo niekoľko výnimiek z pokračujúceho prísneho lockdownu. Medzi novými výnimkami je napríklad otvorenie vonkajších trhovísk. Tam si môžete kúpiť sadenice či čerstvú zeleninu. Môžu sa tiež otvoriť prevádzky ďalších finančných služieb. A tiež servis elektroniky a rôznych zariadení.

"Že dva týždne pred Veľkou nocou medzi nimi bude aj možnosť ísť za kňazom na individuálnu spoveď? Zabudnite."
Vláda sa vykašľala

"Aký pocit z toho môže mať bežný praktizujúci katolík? Že vláda sa na neho úplne vykašľala. Zabezpečila výnimky pre zberné dvory a tržnice, ale on musí dúfať, že ho pri spovedi či prijímaní nebude fotiť nejaký premotivovaný spoluobčan." (Lebo aj udávanie je viac menej nariadené a organizované vládou - pozn. red. HD.)

"Táto nehoráznosť naberá ešte vážnejší rozmer v kontexte toho, že viaceré štáty dodnes ponechali možnosť verejných bohoslužieb. Napríklad v Česku aj od marca, po vyhlásení núdzového stavu, zostávajú obmedzenia pre bohoslužby nezmenené, teda je možné naplniť 10 percent kapacity kostola na sedenie."

Čo všetko je premiér ochotný obetovať v boji proti inému ako vlastnému názoru?
Súdnosť je schopnosť správne usudzovať, rozvážnosť. Podľa Immanuela Kanta je to zložka vedomia, schopnosť usudzovať, súdiť, posudzovať, či niečo zvláštne spadá pod všeobecné pravidlo alebo nie. Čítať ďalej
13 | 11 | 2020 | Ivan Brožík

Kostoly nezavreli ani komunisti

„Vláda má ešte šancu zabrániť tomu, aby ju porovnávali s tým, ako sa k cirkvi správal bývalý režim.
V Poľsku až teraz, keď majú 30-tisíc prípadov nákazy za deň, vláda zvažuje sprísniť lockdown aj so stopnutím bohoslužieb."

"A v Taliansku sa biskupi tešia, že tohtoročnú Veľkú noc prežijú – hoci s obmedzeniami a úpravami – ako spoločenstvo veriacich."
Potrebujeme viac ako rekonštrukciu vlády

"Prioritou našich životov je matéria a kresťanstvo vnímame výhradne cez omšu a kostol, pritom existujú aj ďalšie aspekty duchovného života. Zdá sa, že nepotrebujeme len rekonštrukciu vlády, ale čosi viac. Je to ešte zarážajúcejšie vzhľadom na fakt, že v tejto vláde sedí viacero kresťanov. Nehovoriac o mnohých poslancoch s kresťanskými životopismi či dokonca stranami."

"Áno, posledné dni politici riešia iba seba, ale táto otázka mohla byť dávno vyriešená. Zdá sa, že trpezlivosť dochádza aj biskupom. Nezvyčajne ostro sa vyjadrili, že praktické znemožnenie nielen verejných slávení, ale aj individuálnej pastoračnej služby na základe platných nariadení predstavuje neadekvátny aj neúnosný zásah verejnej moci do náboženského života“.

(Medzititulky red. HD.)

Biskupi: Strácame kontakt, mnohí veriaci už mesiace nechodia na bohoslužby
Rok 2020 bol v niečom určite smutný, pretože kňazi nemohli s veriacimi sláviť Veľkú noc a s veľkými obmedzeniami budú sláviť Vianoce. Stráca sa kontakt, mnohí už celé mesiace nechodia na bohoslužby. V súvislosti s hodnotením roku 2020 z pohľadu... Čítať ďalej
27 | 12 | 2020 | tasr