Škandál: Vodičovi MHD, ktorý komentoval brutálny zásah polície na svojho kolegu, hrozia výpoveďou!
20 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Slovensko na začiatku marca pobúrilo video, v ktorom je vidieť ako policajná hliadka spacifikovala vodiča MHD iba preto, že si na konečnej zastávky chcel pofajčiť a nemal rúško. K incidentu sa vyjadril aj jeho kolega, ktorý za to nesie dôsledky.


K šokujúcemu incidentu došlo na konečnej autobusov pod Mostom SNP. Policajti tam tvrdo zakročili proti vodičovi MHD, ktorý nemal na sebe rúško počas fajčiarskej pauzy. K prípadu sa na sociálnej sieti vyjadrili tisícky ľudí.

Medzi nimi bol aj vodičov kolega. Jeho nadriadení v dopravnom podniku to považujú za porušenie pracovnej disciplíny a hrozia mu výpoveďou, informuje portál bratislavskenoviny.sk.
Potvrdený "hoax"

K incidentu sa vyjadrila aj polícia, podľa ktorej pri kontrole nechcel muž s hliadkou spolupracovať. Za použitia hmatov a chmatov ho hliadka naložila do služobného vozidla. Bol odvezený na oddelenie za účelom podania vysvetlenia. Šokujúce na celej veci bolo aj to, že policajtovi vodiči neumožnili ani len uzamknúť autobus, v ktorom mal v ten deň službu.

Prípad vzbudil veľký záujem verejnosti. Informácia o tom, že išlo o vodiča MHD, bola najskôr označená za hoax. Pravdou však je, že hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) incident potvrdila. Ako sme už uviedli, pod videom zverejneným na sociálnej sieti sa medzi diskutujúcich zapojil aj kolega zadržaného muža - Lukáš Reich, ktorý je zamestnancom DPB od roku 2019.
Podľa šéfky DPB bolo najhoršie, že šofér mal tepláky

„No musím reagovať, aj keď z toho určite budem mať problémy. Na každom šprochu, pravdy trochu. Alebo bez vetra sa ani list nepohne. Pravda ako vždy je niekde v strede: 1.) Vodiča hliadka zastavila za to, že pri fajčení nemal rúško. De facto podľa policajtov sa nesmiete ani napiť či jesť akonáhle vystrčíte nos z domu. Na toto je asi päť svedkov. 2.) Zadržali ho, lebo si chcel vypnúť motor na autobuse, pričom ak ho máme moc dlho zapnutý a stojíme, tak nám hrozia pokuty. Hliadka ho vyzvala, aby nešiel a on neuposlúchol, tak ho obmedzili na slobode, čo bolo OK a v poriadku. 3.) No dúfam, že neprezradím nič tajné alebo interné, ak poviem, že naša riaditeľka v DPB Jarka Dečmanová za najhoršie na tomto vidí, že vodič bol nesprávne ustrojený, lebo mal tepláky. Ináč všetko OK,“ napísal vo svojom komentári Lukáš Reich.


Komentovaním brutálneho zásahu policajtov vraj porušil pracovnú disciplínu

Ako sa zakrátko ukázalo, toto nemal robiť. ​Reakcia DPB totiž na sebe nenechala dlho čakať. Už 8. marca 2021 odoslali Lukášovi Reichovi prostredníctvom poštovej zásielky Písomné upozornenie na porušenie pracovnej disciplíny s možnosťou ukončenia pracovného pomeru výpoveďou, pod ktorým je podpísaný Stanislav Tobolka.

Uvádza sa v ňom: „Dňa 03.03. 2021 ste na sociálnej sieti Facebook zverejnili komentár k videu, v ktorom ste komentovali zásah polície proti inému vodičovi DPB, a. s., pričom ste zároveň nevhodným a neprimeraným spôsobom komentovali iného riadiaceho pracovníka, a to Ing. Jaroslavu Dečmanovú PhDr., riaditeľku divízie autobusy DPB. Vyjadrenie, že v súvislosti so zásahom polície voči zamestnancovi riaditeľka divízie autobusy považuje za najhoršie len ustrojenie dotknutého zamestnanca, je absolútne nekorektné vyjadrenie. Poškodzuje dobré meno DPB. Vaše predmetné verejné vyjadrenie je zároveň v rozpore so zásadou kolegiálnej úcty v rámci DPB.“
Totalitné móresy v DPB

DPB zamestnancovi zároveň pripomenul, že by sa mal riadiť interným predpisom PR 02/ 96, teda tzv. etickým kódexom. Podľa neho sú zamestnanci DPB povinní správať sa tak, aby šírili dobré meno podniku a chránili jeho záujmy.

„Čo sa týka vzájomných vzťahov zamestnancov, ten má byť založený na vzájomnej kolegiálnej úcte, pričom zamestnanci DPB majú na pracovisku vytvárať a udržiavať príjemnú a kooperatívnu atmosféru,“ napísal zástupca Dopravného podniku Reichovi. Ten má kumulovanú funkciu: vodič, majster a výpravca.

Lukáš Reich sa však domnieva, že ide zo strany zamestnávateľa o šikanu za pravdu a pokus o obmedzenie slobody prejavu, čo je podľa neho protiústavné. Reich pochybuje o tom, že na základe jeho vyjadrenia bolo nejako poškodené dobré meno DPB. Skôr si myslí, že ide len o osobnú pomstu pani riaditeľky, ktorú vo svojom statuse spomenul.

Polícia k videu: Zadržaný muž boli voči hliadke arogantný a nechcel spolupracovať
Slovensko v stredu pobúrilo video, na ktorom polícia spacifikovala vodiča MHD, ktorý si chcel v čase voľna zafajčiť, a teda nemal rúško. Polícia zverejnila status, v ktorom vysvetľuje, že uvedený zásah bola vlastne iba manipulácia zo... Čítať ďalej
03 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

Reich žiada o DPB ospravedlnenie

Tento komentár Lukáša Reicha pobúril DPB natoľko, že mu hrozia výpoveďou.


Reich už zaslal zamestnávateľovi stanovisko k celej záležitosti, v ktorom okrem iného píše: „Voči tomuto neadekvátnemu aktu podávam odpor a žiadam o okamžité stiahnutie klamlivého a vyfabulovaného svojvoľného zdrapu klamstiev ako aj písomné ospravedlnenie podpísané aspoň jedným členom predstavenstva.“

V čom teda podľa DPB porušil Lukáš Reich interné predpisy či etický kódex prepravcu?

„Podľa Etického kódexu sú zamestnanci DPB povinní správať sa tak, aby šírili dobré meno DPB a chránili jeho záujmy. Čo sa týka vzájomných vzťahov zamestnancov, má byť založený na vzájomnej kolegiálnej úcte, pričom zamestnanci DPB majú na pracovisku vytvárať a udržiavať príjemnú a kooperatívnu atmosféru. Podľa Pracovného poriadku zamestnanci DPB sú povinní okrem iného dodržiavať kultúru spoločnosti v organizačných, pracovnoprávnych vzťahoch, v medziľudských vzťahoch, vnútorných aj vonkajších vzťahoch spoločnosti,“ píše v stanovisku hovorkyňa DPB Ľubica Melcerová.
Upozornený ústne aj písomne

„Zamestnanci sú povinní dodržiavať pravidlá podnikovej kultúry (Etický kódex) v pracovných aj mimopracovných vzťahoch. Zverejnením predmetného príspevku na vami uvádzaný incident zamestnanec DPB okrem prípadného vyjadrenia vlastného názoru na danú situáciu zároveň komentoval iného pracovníka DPB bez jeho vedomia, pričom svoje tvrdenie nemal podložené z priamej komunikácie s daným pracovníkom a o pracovných podmienkach v DPB tak vytvoril zavádzajúci a pravdu skresľujúci dojem, čo poškodzuje dobré meno spoločnosti. V prípade vami spomínaného vodiča nešlo o prvý podobný incident a písomnému upozorneniu predchádzalo ústne upozornenie,“ uvádza Melcerová v stanovisku, ktoré zaslala portálu bratislavskenoviny.sk.

Škandál: Policajti surovo napadli a spacifikovali ženu bez rúška! Jej dieťa bolo pri tom (VIDEO)
Ďalší surový prípad, keď si policajti násilím vynucujú nasedenie či nosenie rúška. Tentokrát v Ostrave napadli policajti matku dieťaťa, ktoré stálo pri nej a všetko videlo na vlastné oči! Čítať ďalej
06 | 03 | 2021