Konečne aj pozitívne správy - terasy otvoria v máji, Covid porazíme na jeseň, prognózuje väčšina ekonómov
18 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Väčšina odborníkov sa zhoduje, že v máji by sa už mohla otvoriť väčšina obchodov a služieb. Takisto v máji, najneskôr v júni by sme už mohli cestovať po Slovensku bez väčších obmedzení. A v strede leta by sa zrejme mohli otvoriť reštaurácie aj vnútri, no niektoré protipandemické opatrenia zostanú.


Portál e.dennikn.sk oslovil odborníkov s cieľom získať od nich prehľad, ako sa na Slovensku budú v čase uvoľňovať protipandemické opatrenia. Redakcia HD pripravila z textu nasledujúci extrakt. "Oslovení ekonómovia nehovorili, čo si želajú alebo čo odporúčajú, ale čo predpokladajú, že sa stane." Pripomína citovaný zdroj.

Pandémia sa skončí do leta, ale Covid-19 tu zostane ako sezónny vírus, tvrdí ruský expert
Pandémia Covid-19 by v Rusku mohla zmiznúť do leta, uviedol jeden z najlepších vedcov v krajine. Dodal, že infekcie a úmrtia majú ustupovať, pretože čoraz viac ľudí si vytvára protilátky, informuje portál RT. Čítať ďalej
14 | 01 | 2021 | Marek Molnár

Musíme zvládnuť najmenej pol roka

Ešte najmenej pol roka potrvá, kým bude covid okrajová choroba. Väčšina odborníkov predpokladá, že covid sa môže stať „okrajovou“ chorobou niekedy medzi augustom až novembrom. Traja z nich sú výrazne skeptickejší, predpokladajú, že sa tak stane až v budúcom roku. Buď v marci, alebo v polovici roka. Podľa jedného odborníka až na konci roka 2022.
Väčšina služieb možno už v máji

Nikto z oslovených nehovorí, že to bude neskôr ako v júni. Jeden z respondentov predpokladá, že niektoré obchody sa s obmedzeniami otvoria už v apríli, no väčšina služieb zrejme až v máji. Niektoré obmedzenia však tak či tak asi ostanú – povinné rúška, dezinfekcia a minimálne odstupy.

Kronen Zeitung: Pandémia sa Slovákom úplne vymkla spod kontroly
Rakúsky denník Kronen Zeitung upozorňuje na zmeny v režime na slovenských hraniciach. Odkazuje na najnovšie rozhodnutie slovenskej vlády, podľa ktorého pri vstupe na slovenské územie treba podstúpiť povinnú 14-dňovú karanténu. Podľa šéfa... Čítať ďalej
11 | 02 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Cestovanie po Slovensku

Väčšina z desiatky ekonómov hovorí, že by sa to malo začať v máji. Len dvaja hovoria, že v júni. Jeden z odborníkov predpokladá, že cestovať po krajine bez obmedzení bude možné už o mesiac. „Už pri 25- až 30-percentnej zaočkovanosti možno predpokladať pokles reprodukčnej schopnosti vírusu bezpečne pod hodnotu 1,0. To umožní uvoľniť väčšinu opatrení, najmä tie, ktoré sa nebudú týkať aktivít v uzavretých priestoroch.“ Vraví pre e.dennikn.sk šéf kancelárie rozpočtovej rady Viktor Novysedlák.

Obmedzenia vo verejných hromadných dopravných prostriedkoch budú platiť pravdepodobne dlhšie.
Terasy v mesiaci lásky

Podobne väčšina respondentov predpokladá, že vonkajšia časť reštaurácií sa sprístupní v máji. Jeden respondent je optimista a predpokladá, že to bude už v apríli, a jeden respondent očakáva, že sa tak stane až v júni. Dovnútra reštaurácií pôjdeme asi v júni alebo júli

UNICEF upozorňuje, že pandémia môže spôsobiť ďalšie milióny manželstiev detí
Obrovský vplyv ochorenia COVID-19, ktorý pocítili ženy v niektorých krajinách, by v tomto desaťročí mohol viesť k ďalším desiatim miliónom nútených manželstiev detí. Vyplýva to zo správy Detského fondu OSN (UNICEF) zverejnenej v pondelok pri... Čítať ďalej
08 | 03 | 2021 | tasr

Na jeseň sa niektoré obmedzenia vrátia

Bude to, samozrejme, závisieť od vývoja mutácií, či sa zjaví nejaká, ktorá bude rezistentná, a od miery zaočkovania. Ak by sme boli s očkovaním pozadu, nejaké obmedzenia by opäť mohli mať reštaurácie, koncerty či bohoslužby. Jeden z odborníkov vraví, že ak bude zaočkovaných okolo dvoch tretín obyvateľstva, je možné, že podmienkou pre niektoré aktivity (najmä indoor šport) bude zaočkovanosť. A pri náznakoch komunitného šírenia sa môžu selektívne zatvárať školy.
Čoho sa nezbavíme

Zostane bežné nosenie rúšok (alebo respirátorov) pri všetkých respiračných chorobách. Bude oveľa bežnejšie testovanie na infekčné choroby. Bude možno nevyhnutné preočkovávať v budúcom či ďalších rokoch. Zostanú obmedzenia zahraničného cestovania aj preto, že očkovanie vo svete beží oveľa pomalšie.
V prípade miestneho a náhleho zhoršenia situácie budú možno znova aj lokálne zákazy hromadných podujatí či uzatvorenie škôl (školy sa zatvárajú aj pre chrípku. Môžu sa vyžadovať očkovacie preukazy pri niektorých špecifických aktivitách.
Možné zlepšenia

Zlepší sa schopnosť objednávania pacientov na termín. Zvýši sa podiel telemedicíny na zdravotných výkonoch. Vvyužívanie home officeu, online stretnutí a porád sa nevráti na predpandemickú úroveň. Ľudia sa budú ešte nejaký čas vyhýbať masovým aktivitám s blízkym kontaktom, čo ovplyvní dopyt aj ponuku služieb.

Zmenila pandémia vašu vládu na totalitu? Rusko zaviedlo vlastný index slobody
Počet hospitalizácií a úmrtí na ochorenie Covid-19 v mnohých krajinách klesá. Niektoré vlády stále nevrátili občanom slobodu. Rusko cez portál RT zaviedol vlastný index, z ktorého môžete získať informácie o slobode obyvateľstva v danej... Čítať ďalej
15 | 03 | 2021 | Marek Molnár