Koaličná kríza: Za ľudí riešia novú dilemu. Zbavia sa premiéra, SaS a získajú väčšiu moc
18 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Vládna kríza nemusí skončiť len odchodom Igora Matoviča a zachovaním štvorkoalície či odchodom SaS a Za ľudí do opozície. V hre je aj nový možný scenár, podľa ktorého by z vlády odišla SaS, po nej by premiérske kreslo opustil Matovič a strana Za ľudí by v koalícii zostala. Jej poslanecký klub teda teraz rieši podľa Denníka N riadnu dilemu.


Získali vo voľbách len 5,77 percenta hlasov, zdráhali sa vládnuť s hnutím Sme rodina, prišli o lídra, dvoch poslancov aj časť voličov a napokon rozpútali vládnu krízu. Strana Za ľudí je najmenšou koaličnou partiou, o ktorej je známe, že kvôli vládnutiu Igora Matoviča má klub na pokraji rozpadu, upozorňuje HN.

Napriek tomu môže z aktuálneho sporu vyjsť ako úplný víťaz. Na stole má totiž ležať neodolateľná ponuka. Dosiahnu odchod premiéra, z koalície vypadne aj SaS a oni napokon získajú nové ministerské posty.

Kabinet by mohol pokračovať v podobe trojkoalície, pričom Remišovej strana by oproti súčasnému stavu získala silnejšiu pozíciu. Navyše by dosiahla svoj cieľ v podobe Matovičovho konca. Otázne však je, do akej miery sa s týmto riešením stotožnia samotní členovia.

Podpásovka od zdravotníctva v kauze Pfizer: "Áno, neobjednali sme maximum"
Ministerstvo zdravotníctva urobilo riadny prešľap. Teraz iba so sebazaprením postupne priznáva svoj podiel viny na vzdaní sa časti dodávok vakcín Pfizer. Ich vyšší prísun by aktuálne mohol na Slovensku znížiť počet obetí pandémie koronavírusu,... Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Diana Zaťková





O vláde bez SaS a s ministerstvom navyše sa v strane Za ľudí diskutuje. Časť politikov tejto strany ho považuje za prijateľné riešenie, časť s ním má problém. Diskusia, či ísť do vlády bez Slobody a solidarity a s novým premiérom, ktorý vymení Matoviča, v strane Za ľudí ešte neskončila.

Rokovania s premiérom by mali pokračovať dnes vo večerných hodinách. Jednoznačné stanovisko k tejto ponuke zatiaľ nikto nevyslovil, jednotliví členovia zoskupenia sa však zhodujú, že by chceli pokračovať v štvorkoalícii a bez premiéra.





Zotrvanie v koalícii po odchode SaS spochybňovala aj ministerka spravodlivosti a členka predsedníctva Mária Kolíková „Neviem si predstaviť koalíciu bez strany SaS, ja si to osobne neviem predstaviť,“ povedala v stredu po vláde.

Hrozí vojna! Senilný ded Biden sa zbláznil a urazil ruský národ, tvrdí Blaha
Medzi veľmocami Ruskom a USA sa, zdá sa, rozhorel nový konflikt naznačujúci ďalší diel studenej vojny. Nad jeho príčinou, ale aj možnými dôsledkami pre Slovensko, sa pomerne ostro vyjadril na sociálnej sieti aj známy priaznivec Ruska Ľuboš... Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

Do krízy šli spolu

Dôkaz, že sú si dvaja najmenší koaliční partneri blízki sa ukázal aj na začiatku vládnej krízy. Tá sa rozpútala po tom, ako začali hroziť odchodom z klubu viacerí poslanci strany Za ľudí, ktorí nesúhlasili so štýlom vládnutia súčasného premiéra.

Zoskupenie Veroniky Remišovej začalo bojovať o vlastnú existenciu. Vtedy sa k nim pridala SaS a začali koordinovať postupy. „Mám dojem, že Igor Matovič sa snaží rozdeliť našu spoluprácu so stranou Za ľudí podsúvaním rôznych informácií o tom, že sú dohodnutí na trojkoalícii. Snaží sa tak zmariť naše spoločné snahy, aby bol vymenený na poste premiéra,“ povedal pre HN poslanec SaS Miroslav Žiak.

Samotná Remišová vysiela pomerne nejasné signály o tom, čo strana urobí, ak sa Matovič predsedníckej funkcie vo vláde nevzdá. Začala však s útočnejšou rétorikou smerom k Sulíkovi. „Z premiéra spravil neschopného chudáka. Ak chceme, aby niekto odstúpil, tak mu treba dať priestor, aby odstúpil so cťou,“ adresovala Remišová šéfovi SaS s tým, že to bola z jeho strany amatérska chyba.

Právnik: Obmedzenie zákazu zahraničných dovoleniek je v tomto čase v súlade s Ústavou
Marek Krajčí skončil ako šéf rezortu zdravotníctva a jeho zástupca Eduard Heger sa pustil bojovať s Covidom naozaj rázne. Medzi prvými zakázal dovolenkárom cestovať za hranice. Problém v tom nevidí ani právnik. Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik


Igor Matovič sa k vládnej kríze už dva týždne nevyjadruje. V stredu síce prehovoril pred novinármi, išlo však len o poďakovanie končiacemu ministrovi práce Milanovi Krajniakovi. K vládnej kríze sa len neurčito vyslovil v jednej vete, keď použil formuláciu „či tu ako premiér ďalej bude alebo nebude“.
Ako by to mohlo prebiehať

Technicky by toto riešenie mohlo vyzerať nasledovne: Igor Matovič by do stredy neoznámil, či odchádza z postu premiéra, republiková rada SaS by v ten deň rozhodla, že ich strana odchádza z vlády, a traja ministri Slobody a solidarity by podali demisiu. Premiér by až potom oznámil, že končí. V novej vláde s novým premiérom z OĽaNO by potom bola okrem Sme rodina aj strana Za ľudí.

Pre stranícke štruktúry najmenšej vládnej strany by to mohla byť lákavá ponuka. Po SaS zostanú ministerstvá hospodárstva, školstva a zahraničných vecí, a tak by Za ľudí mohli získať jeden rezort navyše.

Sulík pripúšťa trojkoalíciu bez SaS,Matovič mal spomínať predčasné voľby
Premiér Igor Matovič ešte cez víkend nevylučoval predčasné voľby. Vyplýva to z vyjadrení predsedu SaS a vicepremiéra Richarda Sulíka v rádiu Expres. Pripúšťa, že vládna kríza môže skončiť tak, že strana Za ľudí dodá dostatok poslancov na zostavenie... Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | tasr


Takéto riešenie by mohlo pôsobiť ako príťažlivé riešenie vládnej krízy aj pre OĽaNO. Igor Matovič by síce z funkcie musel odísť, no zbavil by sa svojho hlavného politického soka vrátane jeho strany a dalo by sa očakávať pohodlnejšie vládnutie, hoci s výrazne menším počtom poslancov v koalícii.

V hre je však viac scenárov než tento. Prvým je, že Igor Matovič do budúcej stredy odíde z postu predsedu vlády a SaS a Za ľudí v nej zostanú. Z vlády by odišiel aj Richard Sulík.

Možné je stále aj to, že Matovič neodstúpi a z koalície okrem SaS odíde aj strana Za ľudí a OĽaNO so Sme rodina budú skúšať dožiť volebné obdobie s menšinovou vládou. V takomto prípade nie sú vylúčené ani predčasné voľby.

Chmelár: Sulík sa vyšachoval. Remišová sa pravdepodobne dohodne s Matovičom na pokračovaní
Riško zrejme neudržal druhý balónik. Myslí si to analytik Eduard Chmelár. SaS zrejme z vlády odíde, no dnes je najpravdepodobnejší scenár ten, že Veronika Remišová sa s Matovičom dohodne na výmene premiéra a pokračovaní v trojkoalícii.... Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Michal Filek