Čekan vysvetľuje: "Vedľajším účinkom očkovania sa môžeme vyhnúť. No zabudli sme na podstatnú vec"
17 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Masívne odhlasovanie sa z termínov na očkovanie prostredníctvom vakcíny od spoločnosti AstraZeneca okomentoval na sociálnej sieti aj známy biochemik Pavol Čekan. Za touto vakcínou stojí, informuje portál startitup.sk.


Čekan pozorňuje, že doposiaľ nebola potvrdená žiadna spojitosť medzi 30 tromboembolickými prípadmi, ktoré boli z počtu 5 miliónov ľudí po očkovaní touto látkou nahlásené. Ďalej dopĺňa, že za závažnejšie vedľajšie účinky vakcín môže aj to, že Slovensko, ako aj iné krajiny, zanedbalo testovanie prítomnosti protilátok v krvi ľudí pred očkovaním.






To, čo sa deje okolo vakcíny AstraZeneca, je smutné až desivé. Hoci Európska lieková agentúra oficiálne zverejní výsledky overovania prípadov úmrtí na trombózu až zajtra, už jej včerajšie vyjadrenia ukazujú, že tam asi žiaden súvis nebude,“ vraví Pavol Čekan na sociálnej sieti.








Napriek tomu Európska lieková agentúra (EMA) vyzvala výrobcov, aby k možným vedľajším účinkom pridali aj závažnú alergickú reakciu. A teda je možné vidieť, že závažnosť problematiky neberie agentúra na ľahkú váhu.

"Prečo by nám nemalo byť ľúto za ministrami SaS?" vysvetľuje Eduard Chmelár
"Ministri za SaS podávajú demisiu bez jasného plánu a ich predseda to volá „nadhľadom“. Tak si poďme povedať, čím prispeli títo politici k budovaniu štátu." Pozýva k podnetnému čítaniu politológ Eduard Chmelár. Čítať ďalej
17 | 03 | 2021 | Ivan Brožík


Ďalej však EMA pripomína, že anafylaxia alebo veľmi vážna alergická reakcia je známy, veľmi zriedkavý, vedľajší účinok vakcín (ako takých). Šéfka EMA Emer Cookeová poznamenala, že takéto nežiaduce reakcie sú zriedkavé, no nie neobvyklé.

Taktiež tvrdí, že podľa správ zo Spojených štátov zaznamenali podobný počet problematických prípadov so zrážanlivosťou krvi a s anafylaxiou aj po očkovaní vakcínami Pfizer a Moderna. „Sledujeme nežiaduce udalosti spojené so všetkými vakcínami,“ doplnila 59-ročná Írka. Dodala: "Chcem ešte raz zdôrazniť, že v súčasnosti nič nenasvedčuje tomu, že by tieto stavy spôsobilo očkovanie.“
Na niečo sme zabudli

Rovnaké stanovisko zaujal aj Pavol Čekan. „Kým pred Vianocami sme túžobne čakali na moment spustenia očkovania. V čase vrcholiacej pandémie, kedy nám stále umierajú desiatky ľudí denne, aj kvôli titulkom ľudia odmietajú najefektívnejšiu ochranu pred COVID-om,“ dopĺňa. Zároveň verejnosť informuje, že za akékoľvek vážnejšie komplikácie po podaní vakcíny môže byť zodpovedný aj asymptomatický priebeh ochorenia COVID-19.

Matovič a jeho OĽaNO klamú ráno, na obed aj večer, tvrdí Matúš Šutaj Eštok
Premiérovi Igorovi Matovičovi nedôveruje už takmer 80 percent Slovákov, medzi ktorými je aj opozičný poslanec Matúš Šutaj Eštok. Že tomu tak je napísal aj v statuse na sociálnej sieti. Čítať ďalej
17 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik


Slovenská republika, ale ani iné krajiny, netestujú dostatočne obyvateľstvo pred podaním prvej dávky vakcíny. „Vedzte, že sme na to apelovali, kde sa len dalo. Mladší ľudia, keď sa dostanú k očkovaniu, môžu mať tieto problémy,“ uvádza biochemik s tým, že toto štát zanedbal.

Môže sa teda stať, že za komplikácie môžu v krvi prítomné protilátky získané prekonaním bezpríznakového ochorenia. V taktom prípade sa teda môže stať, že človek, ktorý by mal byť zaočkovaný až o tri mesiace, je očkovaný hneď.

Je to omyl a vina nie je ani na strane lekára, ani na strane pacienta. Nakoľko ani jeden z nich netuší, že očkovaná osoba prekonala v nedávnej minulosti toto ochorenie. Napriek tomu by sme sa vďaka testovaniu protilátok vedeli závažnejším komplikáciám vyhnúť.

"V parlamente sa nachádza návrh, ktorý je úmrtným listom Slovenskej republiky," varuje Anton Hrnko
"V kovidovej dobe nám akosi unikajú ostatné súvislosti. Preto je dobre, keď nás niekto upozorní na to, čo sa poza náš chrbát chystá. Článok, ktorý uverejnilo Nové slovo si treba určite prečítať, aby sme vedeli, čo tu niekto pod pokrývkou na nás... Čítať ďalej
17 | 03 | 2021 | Ivan Brožík