Boris Kollár: To, čo sa tu deje, je jeden cirkus
17 | 03 | 2021 I Aneta Leitmanová

Podľa predsedu parlamentu a šéfa hnutia SME RODINA Matovič a Sulík tvrdia, že nechcú predčasné voľby. Zároveň sa správajú a konajú tak, že k predčasným voľbám nakoniec môže dôjsť.


Dohoda medzi koaličnými partnermi, ku ktorej dospeli po poslednom rokovaní koaličnej rady minulú stredu, nevydržala ani jeden deň. Ako sa ukázalo, hlava ministra zdravotníctva nestačila a pokoj medzi partnerov nepriniesla.

S výnimkou hnutia Sme rodina, ktorá od začiatku sporu nemala žiadne personálne požiadavky. Zostávajúce koaličné strany aj naďalej požadujú odstúpenie premiéra. Zároveň ponúkajú svoje vlastné posty.
Pokračujúci cirkus

Kollár situáciu nazval pokračujúcim cirkusom, kedy existuje niekoľko rôznych kombinácií, „kto s kým a proti komu“.

Kríza teda namiesto upokojovania sa ďalej eskaluje. Predseda parlamentu je presvedčený, že odchod premiéra Matoviča a Richarda Sulíka vyriešeniu krízy nepomôže. Obidvaja by sa z vlády presunuli do parlamentu a ako predsedovia strán by sa zúčastňovali naďalej aj na rokovaniach koaličnej rady.

„Ich konflikty by sa z vlády presunuli na pôdu národnej rady. Ich urazené egá by mohli odchod z vlády niesť ťažko, takže sa dá predpokladať, že by sa ich spory v parlamente ešte vyostrili. Opakovane preto hovorím, že toto nie je cesta von z krízy. Ak má táto vláda dovládnuť ako štvorkoalícia, pomôže jediné – že si tí dvaja vstúpia do seba a začnú vo vyššom záujme normálne komunikovať. Tým vyšším záujmom myslím prácu pre ľudí. To, prečo nás ľudia volili,“ povedal Boris Kollár.

M. Krajniak sa vráti do NRSR, Sme rodina ho neplánuje nominovať za šéfa SIS
Milan Krajniak (Sme rodina) sa po odchode z postu ministra práce vráti do Národnej rady (NR) SR ako poslanec. Pre TASR to potvrdila Linda Tribusová z tlačového oddelenie hnutia Sme rodina. Hnutie zároveň podľa jej slov odmieta špekulácie, že by... Čítať ďalej
15 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Podľa Kollára aj vyjadrenia partnerov, že nechcú predčasné voľby, nemajú v kontexte ich požiadaviek na odstúpenia premiéra a jednotlivých ministrov žiadnu logiku.

„Na jednej strane tvrdia, že si neželajú predčasné voľby, ale na druhej strane svojimi personálnymi požiadavkami robia, či už vedomé, alebo nevedomé kroky k povaleniu tejto vlády. Ak sa budú aj naďalej medzi sebou takto hádať, tak výsledkom nakoniec naozaj budú predčasné voľby,“ povedal Kollár.

Pred pár dňami zároveň podal demisiu minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Jeho odstúpenie má byť krokom k čo najrýchlejšiemu vyriešeniu koaličnej krízy.

„Moje odstúpenie je politickým gestom ústretovosti a snahy ukončiť túto krízu. Myslím, že každá politická strana by teraz mala ukázať, že v záujme vyriešenia súčasnej situácie je ochotná sa aj niečoho vzdať,“ povedal Milan Krajniak.

Čo bude nasledovať? Dnes sa situácia mení každý deň, to, čo platilo včera, neplatí zajtra. Zdá sa ale, že bez Kollárovho návrhu na zmierenie vnútri koalície to súčasná vláda nemusí prežiť. Ak teda koalícia, ako tvrdia jej predstavitelia, nechcú predčasné voľby, mali by sa čo najskôr spamätať. Inak, chtiac, či nechtiac, k predčasným voľbám postupne spejeme.

Borguľa zo Sme rodina: My vo vláde hanbu nerobíme! Nech si vstúpia do svedomia iní!
10 | 03 | 2021 | editor01hd