EÚ zvažuje nákup ruskej vakcíny Sputnik V
15 | 03 | 2021 I Marek Molnár

EÚ odmietla nákup ruských vakcín. Sputnik označila za "propagandistický trik nežiaduceho režimu". Avšak v súčasnosti sa únia obracia k ruskej vakcíne. Chce naštartovať spomalený očkovací program, uviedli pre agentúru Reuters zdroje EÚ.



Postačia žiadosti štyroch členských štátov

Úradník EÚ, ktorý rokuje s výrobcami vakcín, pre agentúru Reuters uviedol, že vlády EÚ uvažujú o začatí rozhovorov s vývojármi Sputniku. Na začatie procesu budú potrebné žiadosti štyroch štátov EÚ.

Maďarsko a Slovensko už ruskú vakcínu kúpili, Česká republika má záujem. Predstaviteľ EÚ uviedol, že Taliansko uvažuje o použití najväčšieho bioreaktora v krajine v závode ReiThera neďaleko Ríma na výrobu Sputniku.

EÚ podpísala dohody so šiestimi západnými výrobcami vakcín a začala rokovania s dvoma ďalšími. Zatiaľ schválila štyri vakcíny. Výrobné problémy však spomalili očkovaciu kampaň. Niektoré členské štáty hľadajú vlastné riešenia.

Lekári varujú, že opuch spôsobený vakcínou môže spôsobiť falošnú diagnózu rakoviny
Odborníci na rakovinu a rádiológovia v USA varujú. U zaočkovaných osôb sa môže zameniť imunitná reakcia za rakovinu, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 03 | 2021 | Marek Molnár

Od odmietania k schváleniu

Ak by sa Sputnik zapojil do očkovacieho arzenálu EÚ, bol by to diplomatický triumf Ruska. Obchod krajiny s úniou bol roky brzdený sankciami v dôsledku anexie Krymu a intervencie Kremľa na východe Ukrajiny.

Riskovalo by to tiež rozdelenie EÚ na tie štáty, ktoré sú tvrdohlavo postavené proti Moskve, a tie, ktoré by boli za spoluprácu Bruselu s Moskvou.

EÚ už niekoľko mesiacov vyjadrovala pochybnosti o Sputniku. Uviedla, že existuje nedostatok údajov a tiež označila vakcínu za zahraničnopolitický propagačný nástroj Kremľa. Takýto postoj zastáva šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ale aj napríklad Charles Michel, ktorý predsedá samitom vedúcich predstaviteľov EÚ.

Myši a morčatá, ktorým aplikovali Sputnik V, sa majú dobre, testy pokračujú
V Šarišských Michaľanoch sa v súčasnosti testuje ruská vakcína Sputnik V na myšiach a morčatách, pričom ich zdravotný stav je vyhovujúci. Definitívny výsledok bude v pondelok, informujú Hospodárske noviny. Čítať ďalej
10 | 03 | 2021 | Marek Molnár


Úradníci EÚ však uviedli, že dávky sú už zúfalo potrebné a Sputnik V by mohol prísť príliš neskoro na to, aby bol pre blok užitočný, keďže sa očakáva, že doteraz objednané vakcíny dorazia až neskôr v tomto roku.

EMA začala 4. marca postupné preskúmanie Sputniku V, čo je prvý krok v procese, ktorý by mohol viesť k jeho schváleniu v celej EÚ. Úradník EÚ oboznámený s týmto procesom uviedol, že rozhodnutie o možnom povolení by mohlo prísť už v máji.

Vedci predstavili novú metódu 3D tlače orgánov, ktorá je až 50-krát rýchlejšia ako súčasné techniky (VIDEO)
Vedci z univerzity v Buffale predstavili svoju novú metódu 3D tlače. Predviedli budúcnosť rýchlej výroby umelých orgánov, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 03 | 2021 | Marek Molnár