Krajniak: Buď sa Matovič a Sulík dohodnú, alebo budú predčasné voľby (AKTUALIZOVANÉ)
14 | 03 | 2021 I tasr

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) si myslí, že riešením súčasnej vládnej krízy je buď dohoda medzi premiérom Igorom Matovičom (OĽANO) a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS), alebo budú potrebné predčasné voľby.


Povedal to v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O päť minút 12. Ľuďom sa zároveň ospravedlnil za politické hádky.

Zdôraznil, že prioritou Sme rodina je presadenie pomoci ľuďom, personálne požiadavky nemali. Ku koaličnej kríze poskytne hnutie komentár v pondelok (15. 3.) po vyjadrení SaS.

Vláda má podľa Krajniaka čoskoro rozhodnúť o systéme na hraniciach. Možnosťou je, že sa hranice uzatvoria a prechádzať cez ne budú len osoby s výnimkami či pendleri. Alternatívou je sprísnenie kontrol. Tejto možnosti je minister práce naklonený viac.

Poslankyňa Národnej rady (NR) SR Viera Leščáková (Za ľudí) si myslí, že len dve koaličné strany chápu, čo je sebareflexia. Strana Za ľudí chce podľa jej slov v nedeľu večer odsúhlasiť požiadavky, ktoré v pondelok predložia na koaličnej rade. Tvrdí tiež, že problémy sa aktuálne nedotýkajú len Slovenska, ale kríze čelí takmer celý svet.

"Všetky štyri koaličné strany majú urobiť všetko pre to, aby predčasné voľby neboli, aby táto koalícia vládla ďalej, aby títo ministri dostali šancu znovu stvoriť svoje rezorty, ktoré sú 'zhumpľované'," poznamenala.

Zmysel vidí v testovaní na školách, aby sa do nich mohli deti vrátiť. S Krajniakom sa zhodli, že ohľadom zadržania šéfa SIS Vladimíra Pčolinského sú za dôsledné vyšetrenie prípadu.

Poslanec NR SR Richard Takáč (Smer-SD) a nezaradený poslanec NR SR z mimoparlamentnej strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok sa zhodli v tom, že koalícia je rozbitá. Spoločne koalícii odkázali, aby sa jej členovia išli pozrieť medzi bežných ľudí, ktorí podľa ich názoru nedostávajú dostatočnú pomoc. Ľudia sa podľa ich slov ocitli v ťažkej socioekonomickej situácii.
Obidvaja súhlasili s tým, že koaličná kríza bráni efektívnemu riešeniu situácie okolo nového koronavírusu a kým sa vláda háda, ľudia umierajú. Kritizujú tiež celoplošné testovanie.

Takáč zdôraznil, že opozícia dosiaľ hlasovala za všetky rozumné opatrenia na riešenie situácie okolo pandémie. Ľudia by podľa neho mali mať možnosť výberu pri karanténe. Privítal by, keby štát preplácal karanténu v hoteloch, čím by mali ľudia podľa neho možnosť na dôstojnú karanténu.

Šutaj Eštok kritizoval systém očkovania, kedy stovky ľudí museli naraz čakať natlačení pred očkovacími centrami. Rovnako kritizoval aj bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO).

Remišová: Riešením sú predčasné voľby alebo odchod Matoviča a Sulíka (AKTUALIZOVANÉ)
Šéfka Za ľudí Veronika Remišová vidí dve možnosti pre riešenie krízy vo vládnej koalícii. Prvou sú predčasné voľby, ktoré by ale podľa nej viedli k dlhotrvajúcemu chaosu. Druhá možnosť je, že premiér Igor Matovič (OĽANO) a minister hospodárstva... Čítať ďalej
14 | 03 | 2021 | tasr