Pred rokom "zachránil" Matovič Slovensko. Kto teraz zachráni Slovensko pred Matovičom? pýtajú sa v zahraničí
13 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Titulok uverejnil portál idnes.cz. Ničím sa nevymyká z tónu, akým zahraničné médiá píšu v týchto dňoch o Slovensku. Konkrétne, o unikáte menom Igorov Matovič.


Autorka vo vyšie zdrojovanom článku tvrdí, že Slováci si pred rokom želali zmenu, teraz však vidia, že tú zmenu si predstavovali inak. Pozrime sa na "fenomén" Matovič očami portálu aktuality.sk.
Spoločný menovateľ

"Články o Slovensku v zahraničných médiách možno rozdeliť do dvoch skupín. Tie prvé popisujú stav koaličnej krízy a tie druhé hľadajú príčinu, prečo k tejto kríze došlo. Či už sú z Nemecka alebo z Česka, odpoveďou je stále jedno meno: Igor Matovič." Píšu aktuality.sk.

Český web idnes.cz pripomína to, čo je na Slovensku stále ešte tabu. "Voliči Matoviča sú sklamaní, ale verejne to nedokážu priznať."
Matovič nie je obeť, tie ležia inde

"Ukázalo sa, že Matovič a spol. na vládnutie nedozreli." To autorka článku na idnes.cz dokumentuje aj ich neochotou ospravedlniť sa v prípade plagiátorských káuz. "V prípade koronakrízy sa zas Matovič považuje za obeť, pričom však obete ležia v nemocniciach a na cintorínoch." Dodávajú aktuality.sk.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/03/13/matovicov-teror-nas-vrha-do-anarchie/
Plošné testovanie ako chyba

Web nemeckej verejnoprávnej televízie Tagesschau.de v článku Z politického klauna problémom Slovenska spomína taktiež veľké očakávania, ktoré Slovensko do Matoviča vkladalo. Dôvod sklamania vidí v nekompetentnosti premiéra a ľudí, ktorými sa obklopil.

„ Matovič platil vždy za politického klauna, slovenskú verziu Beppe Grilla,“ uvádza autor analýzy.
Premiérova posadnutosť

Za zásadnú chybu považuje autor článku na portáli tagesschau.de masívne testovanie, ktoré krajinu nezachránilo pred lockdownom. Naopak zvýšilo mobilitu a testy sa ukázali ako nepresné. Ďalšou chybou je prijímanie rozhodnutí zo dňa na deň.  To spôsobuje, že obyvateľstvo potom opatrenia nedodržuje.
Zodpovednosť nesie Matovič

"Oba články v závere pripomínajú, že Matovič si väčšinu opatrení presadil v sporoch s expertmi či koaličnými partnermi. Potlačil autority, ku svojim partnerom sa správal „mentorsky“. To len ešte viac zvyšuje jeho osobnú zodpovednosť za stav, v ktorom sa dnes krajina nachádza." Píšu záverom aktuality.sk.

 

Matovičova „Orwellovská“ farma s názvom Slovensko
Dohodli sa. Vraj. Teda, to povedali oni. Vlastne, povedali to iba niektorí oni. Niektorí z nich sa nevyjadrili vôbec, iní aspoň po tlačovke. Vraj uzavreli pakt o neútočení, ktorý predseda najsilnejšej koaličnej strany ohlásil spolu so starými a... Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | Ivan Brožík