NATO na Rusko nemá, priznalo Švédsko
12 | 03 | 2021 I sefredaktor
Preklad: Redakcia HD 12/03/2021

 

Hlavnými slabinami NATO sú podľa švédskych stratégov málo spoločných cvičení, rozdielna úroveň bojových schopností aliančných krajín a rozptýlenie ich vojenských jednotiek. Uviedol Regnum.ru.


Rusko bude mať v prípade rozsiahleho vojenského konfliktu s krajinami NATO v severnej Európe jednoznačnú konkurenčnú výhodu. Priznáva to správa Švédskej agentúry pre výskum obrany (FOI), ktorú zverejnila televízna stanica SVT.

Pobaltie by padlo rýchlo

Výskumníci zistili niekoľko vážnych nedostatkov, ktoré by mohli ovplyvniť bojaschopnosť vojsk NATO. Medzi nimi hlavne malý počet cvičení uskutočňovaných NATO. Ďalšou slabinou je rozdielna úroveň bojových schopností aliančných krajín a rozptýlenie ich vojenských jednotiek.

Na štúdium rovnováhy síl NATO a jeho spojencov vo vzťahu k Ruskej federácii uskutočnili stratégovia vojnovú hru. Jedným z možných scenárov bol predpokladaný ruský útok na pobaltské republiky cez územie Bieloruska. V takom prípade majú podľa expertov FOI ruské jednotky „veľké šance na úspech“.

Problémom NATO nie je veľkosť, ale schopnosti

Autori správy tiež poznamenali, že zvýšenie počtu vojsk NATO situáciu nijako nevyrieši. Pretože kľúčovým problémom aliancie je jej operačná efektívnosť.

Švédske ministerstvo obrany sa možnému vojenskému konfliktu s Ruskou federáciou zjavne venuje s plnou vážnosťou. Dôkazom toho je aj séria videí z dielne rezortu s názvom „Keď začne vojna“.

Pomoc „slabšiemu fínskemu bratovi“

Zástupca veliteľa švédskych vzdušných síl Anders Persson dokonca vyzval susedné Fínsko, aby zakúpilo ich moderné stíhačky Gripen štvrtej generácie. Dodal, že v prípade vojny s Ruskom totiž švédske lietadlá umožnia „zraniteľnejším fínskym vzdušným silám rýchlejšie ustúpiť na švédske základne“.